Czy to sigma-ciało?

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Bartekkk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2020, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Czy to sigma-ciało?

Post autor: Bartekkk1 »

Witam, proszę o próbę rozwiązania zadań,, chociaż poszczególnych dowolnie wybranych :)

2.
Sprawdzić, czy podany zbiór \(\displaystyle{ Σ}\) tworzy \(\displaystyle{ σ}\)-ciało nad przestrzenią zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ Ω}\)
\(\displaystyle{ Σ = \{\{1\}, \{2\}, \{1,2\}\}\\
Ω = \{1, 2\}\\
Σ = \{\{\}, \{1\}, \{2\}, \{3\}, \{1,2\}, \{2,3\}, \{1,3\}, \{1,2,3\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3\}\\
Σ = \{\{\}, \{1\}, \{1,2\}, \{1,2,3\}, \{1,2,3,4\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4\}\\
Σ = \{\{\}, \{1\}, \{2\}, \{3\}, \{4\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4\}\\
Σ = \{\{\}, \{1\}, \{2,3,4\}, \{2\}, \{1,3,4\}, \{3\}, \{1,2,4\}, \{4\}, \{1,2,3\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4\}\\
Σ = \{\{\}, \{1,2,3\}, \{3,4,5\}, \{3\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4, 5\}\\
Σ = \{\{\}, \{1,2,3\}, \{4,5,6\}, \{1,2,3,4,5,6\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4, 5 ,6\}\\
Σ = \{\{\}, \{1,2,3,4\}, \{4,5,6,7\}, \{4\}, \{1,2,3\}, \{5,6,7\}, \{1,2,3,5,6,7\}, \{1,2,3,4,5,6,7\}\}\\
Ω = \{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7\}}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2020, o 01:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie łącz pytań z różnych działów w jednym wątku.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Czy to sigma-ciało?

Post autor: Jan Kraszewski »

No i czym masz problem? Znasz definicję \(\sigma\)-ciała?

JK
ODPOWIEDZ