Funkcje mierzalne

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
niiezalezna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lis 2019, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 4 razy

Funkcje mierzalne

Post autor: niiezalezna »

1. Sprawdzić, czy funkcja \(\displaystyle{ f: X \rightarrow \mathbb{R}}\) jest \(\displaystyle{ \mathfrak{M}}\)- mierzalna oraz wyznaczyć najmniejsze \(\displaystyle{ \sigma}\)- ciało, względem którego funkcja ta jest mierzalna, jeżeli :
a) \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}, \mathfrak{M} = \mathfrak{L}_1}\), \(\displaystyle{ f = 2 \cdot \mathbf{1}_{[0, +\infty]} - 3 \cdot \mathbf{1}_{(-\infty, 1)}}\),
b) \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}, \mathfrak{M} = \mathfrak{B}(\mathbb{R})}\), \(\displaystyle{ f(x)=\mathrm{sgn} \, x , x \in X}\),
c) \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}, \mathfrak{M} = \mathfrak{B}(\mathbb{R})}\), \(\displaystyle{ f(x)=[x], x \in X}\).

2.Opisać wszystkie funkcje \(\displaystyle{ \mathfrak{M}}\) - mierzalne, jeżeli:
a) \(\displaystyle{ \mathfrak{M} = \{\emptyset, ( - \infty, 2), [2, +\infty), \mathbb{R}\}}\)
b) \(\displaystyle{ \mathfrak{M} = \{\emptyset, \mathbb{Q}, \mathbb{R}\backslash \mathbb{Q}, \mathbb{R}\}.}\)

3.Niech \(\displaystyle{ \mathfrak{M}}\) będzie \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem podzbiorów zbioru X. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \mathfrak{M}=2^X}\), wtedy i tylko wtedy, gdy każda funkcja \(\displaystyle{ f: X \rightarrow \overline{\mathbb{R}}}\) jest \(\displaystyle{ \mathfrak{M}}\)- mierzalna.
szw1710

Re: Funkcje mierzalne

Post autor: szw1710 »

3. Jeśli \(\mathfrak{M}= 2^X\), to mierzalność dowolnej funkcji jest oczywistą konsekwencją definicji funkcji mierzalnej. NIech teraz \(\mathfrak{M}\ne 2^X\), więc istnieje taki zbiór \(A\subset X\) spełniający warunek \(A\not\in\mathfrak{M}.\) Rozważ funkcję charakterystyczną zbioru \(A\). Czy jest funkcją mierzalną?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Re: Funkcje mierzalne

Post autor: MrCommando »

1. W pierwszym podpunkcie możemy skorzystać z tego, że funkcje charakterystyczne są mierzalne, a kombinacje liniowe funkcji mierzalnych są mierzalne. Pozostałe dwa podpunkty - spróbuj wprost z definicji mierzalności. Jeśli chodzi o wyznaczenie najmniejszego \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała, to popatrzyłbym jak wyglądają dla każdej z tych funkcji przeciwobrazy przedziałów \(\displaystyle{ (-\infty,a)}\), gdzie \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\), a następnie zastanowiłbym się jakie \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała one generują.

2. Też radzę wesprzeć się definicją mierzalności i napisać kilka przykładowych funkcji i spojrzeć jak będą wyglądały ich wykresy (na przykład takich jak \(\displaystyle{ \chi_{[2,+\infty)}}\) albo \(\displaystyle{ 5\chi_{(-\infty,2)}}\)). Wtedy prościej będzie zauważyć jak ogólnie one wyglądają.
niiezalezna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lis 2019, o 14:34
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 4 razy

Re: Funkcje mierzalne

Post autor: niiezalezna »

szw1710 pisze: 14 lis 2019, o 18:553. Jeśli \(\mathfrak{M}= 2^X\), to mierzalność dowolnej funkcji jest oczywistą konsekwencją definicji funkcji mierzalnej. NIech teraz \(\mathfrak{M}\ne 2^X\), więc istnieje taki zbiór \(A\subset X\) spełniający warunek \(A\not\in\mathfrak{M}.\) Rozważ funkcję charakterystyczną zbioru \(A\). Czy jest funkcją mierzalną?
No to z definicji funkcji mierzalnej mamy, że przeciowbraz tej funkcji ma być mierzalny, zatem w przypadku funkcji charakterystycznej przeciwobrazem \(\displaystyle{ \{1\}}\) jest zbiór \(\displaystyle{ A}\), a on z założenia mierzalny nie jest. Czy to jest dobre rozumowanie?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2019, o 16:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Funkcje mierzalne

Post autor: janusz47 »

szw1710

Re: Funkcje mierzalne

Post autor: szw1710 »

niiezalezna pisze: 19 lis 2019, o 16:54 No to z definicji funkcji mierzalnej mamy, że przeciowbraz tej funkcji ma być mierzalny, zatem w przypadku funkcji charakterystycznej przeciwobrazem \(\displaystyle{ \{1\}}\) jest zbiór \(\displaystyle{ A}\), a on z założenia mierzalny nie jest. Czy to jest dobre rozumowanie?
Tak więc funkcja charakterystyczna tego zbioru \(A\) nie jest mierzalna.
ODPOWIEDZ