Funkcja mierzalna

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Funkcja mierzalna

Post autor: math196 »

Proszę o pomoc w dowodzie tego zadania!!!
Dowieść, że zawężenie funkcji mierzalnej do zbioru \(\displaystyle{ A\in\mathcal{A}}\) jest funkcją mierzalną.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz o tym, że dobrym zwyczajem jest opisywanie używanych przez siebie oznaczeń? Co to jest \(\displaystyle{ \mathcal A}\) ?

JK
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: math196 »

Jan Kraszewski \(\displaystyle{ \mathcal{A} }\) to \(\displaystyle{ \sigma }\) - algebra
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: janusz47 »

Niech \(\displaystyle{ f }\) jest funkcją mierzalną i \(\displaystyle{ A \in \mathcal{A} }\) wtedy \(\displaystyle{ g = f|A = \{ p: g(p) < a \} = A \cap \{f(p) < a \} \in \mathcal{A} - }\) jest funkcją mierzalną.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: a4karo »

Za taki zapis powinni dawać zakaz pisania na forum przez trzy miesiące
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: Jan Kraszewski »

No fakt, sensu to nie ma.

JK
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: math196 »

a4karo masz jakiś pomysł jak to powinno być napisane ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: Jan Kraszewski »

Ależ tak: porządnie.

Sprawdzasz to z definicji - co to znaczy, że funkcja jest mierzalna?

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: janusz47 »

Patrz na przykład Roman Sikorski Rachunek Różniczkowy i całkowy funkcji wielu zmiennych.
Panie a4karo Pana nienawiść i niemoc, aż się sączy na tym forum.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: Jan Kraszewski »

janusz47 pisze: 21 paź 2019, o 20:42 Patrz na przykład Roman Sikorski Rachunek Różniczkowy i całkowy funkcji wielu zmiennych.
Panie a4karo Pana nienawiść i niemoc, aż się sączy na tym forum.
Najpierw wypisujesz symboliczny bełkot, potem nie poprawisz, tylko odsyłasz do książki, a innym zarzucasz nienawiść. Słabe.

Dalsze komentarze niedotyczące zadania zostaną usunięte.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Funkcja mierzalna

Post autor: a4karo »

Wracając do tematu:
math196, czy wiesz jaka jest definicja funkcji mierzalnej?
Co wystarczy pokazać, żeby to sprawdzić?
ODPOWIEDZ