Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Bran »

Problem jak w tytule tematu.

Moja propozycja:
Z definicji ciała spełnione są dwa aksjomaty \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała. Wystarczy więc wykazać, że jeżeli \(\displaystyle{ A_1, A_2 \in S \Rightarrow A_1 \cup A_2 \in S}\) , to \(\displaystyle{ \left\{A_i\right\}_{i=1}^\infty \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^\infty A_i \in S}\)

Dla dowodu indukcyjnego sprawdźmy najpierw, czy:

\(\displaystyle{ A_1, A_2 \in S \Rightarrow A_1 \cup A_2 \in S}\), to \(\displaystyle{ \left\{A_i\right\}_{i=1}^2 A_i \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^2 A_i \in S.}\)
A to zachodzi z założenia.

Załóżmy zatem, że \(\displaystyle{ A_1, A_2, \dots, A_n \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^n A_i \in S}\).

Sprawdźmy teraz: \(\displaystyle{ A_1, A_2, \dots, A_n, A_{n+1} \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i \in S.}\)
Z założenia indukcyjnego: \(\displaystyle{ A_1, A_2, \dots, A_n, A_{n+1} \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{n} A_i \in S.}\)
Ponadto z aksjomatu ciała i definicji uogólnionej sumy:
\(\displaystyle{ A_1, A_2, \dots, A_n, A_{n+1} \in S \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i \cup A_{n} \in S \Leftrightarrow \bigcup_{i=1}^{n+1} A_i \in S.}\)

Poprawnie, czy gdzieś się pogubiłem jak zwykle?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Jan Kraszewski »

Zaraz, zaraz, a co to jest \(S\) ? Bo w ogólności to ja znam ciała, które nie są \(\sigma\)-ciałami, np. ciało skończonych i koskończonych podzbiorów \(\NN\).

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Bran »

Rodzina \(\displaystyle{ S \subset P(X)}\) jest ciałem w \(\displaystyle{ X}\) jeżeli spełnia:
1. \(\displaystyle{ \emptyset \in S}\)
2. \(\displaystyle{ A \in S \Rightarrow X \setminus A \in S}\)
3. \(\displaystyle{ A, B \in S \Rightarrow A \cup B \in S}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Jan Kraszewski »

Znam definicję ciała. Zwróciłem Ci tylko uwagę, że próba uzasadnienia, że dowolne ciało jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem jest z góry skazana na niepowodzenie, bo to ewidentna nieprawda.

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Bran »

W takim razie w moim rozumowaniu musi być luka, skoro stwierdza nieprawdę.

Pomyliłem treść zadania, bo należało udowodnić, ze sigma-ciało jest ciałem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 20 paź 2019, o 12:08W takim razie w moim rozumowaniu musi być luka, skoro stwierdza nieprawdę.
Zgadza się. Jest ona na samym początku dowodu i bierze się z niewystarczającego zrozumienia, czym jest indukcja. Abstrahując od fałszywości tezy indukcją nie miałbyś szans jej dowieść. Postaraj się zatem zrozumieć, co tak naprawdę daje Ci Zasada Indukcji Matematycznej.
Bran pisze: 20 paź 2019, o 12:08Pomyliłem treść zadania, bo należało udowodnić, ze sigma-ciało jest ciałem.
No to akurat jest dość trywialne.

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Bran »

Jan Kraszewski pisze: 20 paź 2019, o 17:14
Bran pisze: 20 paź 2019, o 12:08W takim razie w moim rozumowaniu musi być luka, skoro stwierdza nieprawdę.
Zgadza się. Jest ona na samym początku dowodu i bierze się z niewystarczającego zrozumienia, czym jest indukcja. Abstrahując od fałszywości tezy indukcją nie miałbyś szans jej dowieść. Postaraj się zatem zrozumieć, co tak naprawdę daje Ci Zasada Indukcji Matematycznej.
Mógłbym prosić o polecenie jakieś literatury, która wyjaśniłaby mi to w sposób wyczerpujący? Bo jak widać, to co czytałem do tej pory było albo napisane, albo zrozumiane przeze mnie po łebkach.
Jan Kraszewski pisze: 20 paź 2019, o 17:14
Bran pisze: 20 paź 2019, o 12:08Pomyliłem treść zadania, bo należało udowodnić, ze sigma-ciało jest ciałem.
No to akurat jest dość trywialne.

JK
Mam pomysł, by wziąć \(\displaystyle{ n}\) zbiorów, a resztę potraktować jako zbiory puste, ale na tym moje pomysły się kończą.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Udowodnić, że jeśli S jest ciałem to jest sigma-ciałem

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 20 paź 2019, o 20:38Mógłbym prosić o polecenie jakieś literatury, która wyjaśniłaby mi to w sposób wyczerpujący? Bo jak widać, to co czytałem do tej pory było albo napisane, albo zrozumiane przeze mnie po łebkach.
Nie sądzę, byś znalazł "literaturę do indukcji". To jest w sumie prosta sprawa, jak już zrozumiesz.

Może na początek przeczytaj sobie rozdział o indukcji z mojego podręcznika?
Bran pisze: 20 paź 2019, o 20:38Mam pomysł, by wziąć \(\displaystyle{ n}\) zbiorów, a resztę potraktować jako zbiory puste, ale na tym moje pomysły się kończą.
Po co Ci \(\displaystyle{ n}\) zbiorów? Masz pokazać, że rodzina jest zamknięta na sumowaniu dwóch zbiorów. No to weź te dwa i dopisz puste, albo powtarzaj drugi zbiór.

JK
ODPOWIEDZ