Czy potrafił by ktoś udowodnić takie zadanie ???
Niech \(\displaystyle{ X \neq\emptyset}\). Wykazać , że:
1) miara Diraca na \(\displaystyle{ X}\) jest zawsze \(\displaystyle{ \sigma}\)-skończona,
2) miara licząca \(\displaystyle{ \mu}\) na \(\displaystyle{ X }\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-skończona pod warunkiem, że \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem przeliczlanym.
Miara Diraca
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Miara Diraca
1)
Korzystamy z definicji miary Diraca skupionej w \(\displaystyle{ \omega }\)
\(\displaystyle{ \delta_{\omega}(X) = \begin{cases} 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ \omega \in X \\ 0 \ \ \mbox{gdy} \ \ \omega \notin X \end{cases} }\)
i rozpatrujemy dwa przypadki:
\(\displaystyle{ (i) \ \ \omega \notin \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} ,}\)
\(\displaystyle{ (ii) \ \ \omega \in \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} .}\)
dla \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, ..., \ \ X_{i} \cap X_{j} = \emptyset, \ \ i\neq j. }\)
Korzystamy z definicji miary Diraca skupionej w \(\displaystyle{ \omega }\)
\(\displaystyle{ \delta_{\omega}(X) = \begin{cases} 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ \omega \in X \\ 0 \ \ \mbox{gdy} \ \ \omega \notin X \end{cases} }\)
i rozpatrujemy dwa przypadki:
\(\displaystyle{ (i) \ \ \omega \notin \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} ,}\)
\(\displaystyle{ (ii) \ \ \omega \in \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} .}\)
dla \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, ..., \ \ X_{i} \cap X_{j} = \emptyset, \ \ i\neq j. }\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Miara Diraca
A w jakim celu rozpatrywać te przypadki?janusz47 pisze: ↑13 paź 2019, o 13:08i rozpatrujemy dwa przypadki:
\(\displaystyle{ (i) \ \ \omega \notin \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} ,}\)
\(\displaystyle{ (ii) \ \ \omega \in \bigcup_{i=1}^{\infty} X_{i} .}\)
dla \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, ..., \ \ X_{i} \cap X_{j} = \emptyset, \ \ i\neq j. }\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Miara Diraca
Trudno poradzić cokolwiek więcej niż żebyś zrozumiał pojęcia występujące w treści, bo wtedy zadanie robi się praktycznie natychmiast.
Miara jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-skończona, jeśli przestrzeń można zapisać w postaci przeliczalnej sumy zbiorów miary skończonej. Jeśli nie widzisz, jak to zrobić w obu podpunktach, to znajdź kilka rozkładów przestrzeni na przeliczalną sumę podzbiorów i zbadaj, czy miary tych podzbiorów są skończone.
Miara jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-skończona, jeśli przestrzeń można zapisać w postaci przeliczalnej sumy zbiorów miary skończonej. Jeśli nie widzisz, jak to zrobić w obu podpunktach, to znajdź kilka rozkładów przestrzeni na przeliczalną sumę podzbiorów i zbadaj, czy miary tych podzbiorów są skończone.