sigma algebra
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
sigma algebra
Cześć mam 2 prośby. Pierwszą jest sprawdzenie czy poprawnie rozwiązałem zadanie 1. Drugą jest pomoc w rozwiązaniu zadania 2.
Zad.1. Niech \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) - pewne odwzorowani i niech \(\displaystyle{ M}\) będzie sigma algebrą w \(\displaystyle{ X}\). Pokazać że klasa wszystkich zbiorów \(\displaystyle{ B \subset Y}\) takich że \(\displaystyle{ f^{-1}(B) \in M}\) jest sigma algebrą w \(\displaystyle{ Y}\).
Zrobiłem tak:
1) \(\displaystyle{ f^{-1}(Y)=X \in M}\), czyli pierwszy warunek jest spełniony.
2) Niech \(\displaystyle{ A \subset Y}\). Wtedy \(\displaystyle{ f^{-1}(Y \setminus A)=X \setminus f^{-1}(A) \in M}\)
3)\(\displaystyle{ f^{-1}(A_1 \cup A_2 \cup ...)=f^{-1}(A_1) \cup f^{-1}(A_2) \cup ... \in M}\) gdzie \(\displaystyle{ A_1,A_2,... \subset Y}\)
Czy wszystko jest poprawnie uzasadnione czy coś pasuje dopowiedzieć?
Zad.2. Przy założeniach z zad.1. pokazać, że klasa \(\displaystyle{ \left\{ f(A):A \in M\right\} \subset 2^Y }\) w ogólnym przypadku nie jest sigma algebrą.
Zad.1. Niech \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) - pewne odwzorowani i niech \(\displaystyle{ M}\) będzie sigma algebrą w \(\displaystyle{ X}\). Pokazać że klasa wszystkich zbiorów \(\displaystyle{ B \subset Y}\) takich że \(\displaystyle{ f^{-1}(B) \in M}\) jest sigma algebrą w \(\displaystyle{ Y}\).
Zrobiłem tak:
1) \(\displaystyle{ f^{-1}(Y)=X \in M}\), czyli pierwszy warunek jest spełniony.
2) Niech \(\displaystyle{ A \subset Y}\). Wtedy \(\displaystyle{ f^{-1}(Y \setminus A)=X \setminus f^{-1}(A) \in M}\)
3)\(\displaystyle{ f^{-1}(A_1 \cup A_2 \cup ...)=f^{-1}(A_1) \cup f^{-1}(A_2) \cup ... \in M}\) gdzie \(\displaystyle{ A_1,A_2,... \subset Y}\)
Czy wszystko jest poprawnie uzasadnione czy coś pasuje dopowiedzieć?
Zad.2. Przy założeniach z zad.1. pokazać, że klasa \(\displaystyle{ \left\{ f(A):A \in M\right\} \subset 2^Y }\) w ogólnym przypadku nie jest sigma algebrą.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2019, o 12:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \setminus.
Powód: Poprawa wiadomości: \setminus.
-
- Administrator
- Posty: 34340
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
-
- Administrator
- Posty: 34340
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: sigma algebra
Poszukaj kontrprzykładu. Który warunek z def. \(\sigma\)-algebry najłatwiej "zepsuć"?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
Re: sigma algebra
Na pewno drugi bo \(\displaystyle{ f(A)\setminus f(B)\subseteq f(A\setminus B)}\). Tylko nie wiem jaką wziąć funkcje i zbiory
-
- Administrator
- Posty: 34340
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: sigma algebra
Jak dla mnie prościej zepsuć warunek, że cała przestrzeń ma należeć do \(\sigma\)-algebry. Wtedy wystarczy wziąć funkcję, która nie jest "na".
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
Re: sigma algebra
Czyli np. \(\displaystyle{ f:\mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}: f(x)=x^2}\)? Wtedy \(\displaystyle{ f(\mathbb{R})=[0,+\infty)}\).
-
- Administrator
- Posty: 34340
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
Re: sigma algebra
Np. \(\displaystyle{ M=\left\{ \left\{ \emptyset\right\}, \left\{\mathbb{R} \right\} \right\} }\)
-
- Administrator
- Posty: 34340
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy