Miara 0 Lebesgue'a

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Dejvid96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 lis 2018, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Miara 0 Lebesgue'a

Post autor: Dejvid96 »

Dowieść, że następujące zbiory są miary 0 Lebesgue'a na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ \\A=\{(x,y)\in\mathbb{R}^2|x-y\in\mathbb{Q}\}
\\B=\{(x,y)\in\mathbb{R}^2|x^2+y^2\in\mathbb{N}\}
\\C=\{(x,y)\in\mathbb{R}^2|xy\in\{1,2,...,10\}\}}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Miara 0 Lebesgue'a

Post autor: leg14 »

Wskazówka:
Jesteś w stanie pokazać, że jednowymiarowe rzeczy, takie jak prosta, okrąg mają miarę Lebesque'a równa zero. Wtedy jest już z górki, bo przeliczalna suma zbiorów miary zero ma miarę zero.
Np. zbiór A jest przeliczalną sumą prostych
ODPOWIEDZ