Czy sigma ciałem jest...

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Czy sigma ciałem jest...

Post autor: Corinek »

1. Niech \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) będą zbiorami. Niech \(\displaystyle{ m \subset 2^{Y}}\) będzie sigma ciałem, a \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) funkcją odwzorowującą zbiór \(\displaystyle{ X}\) na \(\displaystyle{ Y}\).
Czy sigma ciałem jest:
a) \(\displaystyle{ \left\{ A \subset X : f(A) \in m\right\}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}(B):B \in m \right\}}\)

2. Sprawdź czy rodzina \(\displaystyle{ \left\{ A \subset \RR^2: (\forall (k,l) \in A )(-k,-l) \in A \right\}}\) jest sigma ciałem podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \RR^2}\).
Ostatnio zmieniony 5 paź 2018, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Czy sigma ciałem jest...

Post autor: Jan Kraszewski »

No i z czym masz problem? Sprawdzasz po prostu warunki z definicji \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała.

JK
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Re: Czy sigma ciałem jest...

Post autor: Corinek »

Mam problem z kontrprzykładem do a, rozpisaniem b oraz w 2 zadaniu w ogóle nie rozumiem jak zrobić dopełnienie. Nie wiem czemu wy zawsze zakładacie, że wszystko jest takie oczywiste i proste dla każdego...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Czy sigma ciałem jest...

Post autor: a4karo »

My tak nie zakładamy. Ale nie dajemy rozwiązań.
Jeżeli piszesz , że masz problem z zadaniem, to trochę mało aby ci pomóc
Zastanów się, czy dopełnienie zbioru z 2 musi mieć też tę własność. Narysuj sobie parę takich zbiorów. To powinno pomóc.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Czy sigma ciałem jest...

Post autor: Jan Kraszewski »

Corinek pisze:Nie wiem czemu wy zawsze zakładacie, że wszystko jest takie oczywiste i proste dla każdego...
Nie zakładam, że jest proste, ale znajomość definicji mogę zakładać.

Jeżeli np. masz problem z rozpisaniem w b), to napisz, na czym ten problem polega. Napisz, jak próbujesz zapisać dowód i gdzie się zacinasz.

JK
ODPOWIEDZ