Obliczyć położenie środka ciężkości jednorodnego drutu wygiętego w kształt górnej połowy kardioidy:
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} (1+\cos \varphi )}\)
Współrzędne środka ciężkości wyszły mi \(\displaystyle{ \left( 0,4;0,4\right)}\). Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Obliczyć położenie środka ciężkości
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Obliczyć położenie środka ciężkości
Intuicja mi podpowiada, że \(\displaystyle{ x}\)–wa współrzędna środka ciężkości musi być ujemna.
Edit: 2018-04-12 04:18
A jednak dobrze. „Twoja kardioida” jest inaczej usytuowana w układzie współrzędnych niż .
Edit: 2018-04-12 04:18
A jednak dobrze. „Twoja kardioida” jest inaczej usytuowana w układzie współrzędnych niż .