Miara zewnętrzna, sigma ciała

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
artmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Miara zewnętrzna, sigma ciała

Post autor: artmat »

Proszę o pomoc w zadaniu:
Niech \(\displaystyle{ \mu}\) będzie miarą zewnętrzną zdefiniowaną na \(\displaystyle{ 2 ^{X}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ X}\).
Czy prawdziwe są stwierdzenia:
1. Rodzina zbiorów \(\displaystyle{ M= \left\{ A\subset X : \forall Z \subset X\ \mu \left( Z\right) = \mu \left( Z \cup A\right) + \mu \left( Z \setminus A\right)\right\} }\) jest sigma ciałem.
2. Rodzina zbiorów \(\displaystyle{ M= \left\{ A\subset X : \forall Z \subset X\ \mu \left( Z\right) \ge \mu \left( Z \cup A\right) + \mu \left( Z \setminus A\right) \right\}}\) jest sigma ciałem.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Miara zewnętrzna, sigma ciała

Post autor: Medea 2 »

Zauważ, że druga rodzina jest pierwszą (zauważ, że z podaddytywności miary zewnętrznej mamy nierówność w drugą stronę, \(\displaystyle{ \le}\)).
artmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

Miara zewnętrzna, sigma ciała

Post autor: artmat »

Zastanawia mnie \(\displaystyle{ \mu \left( Z \cup A\right)}\) Warunek Caratheodory'ego kojarzy mi się raczej ze wzorem \(\displaystyle{ \left\{ A\subset X : \forall Z \subset X\ \mu \left( Z\right)= \mu \left( Z \cap A\right) + \mu \left( Z \setminus A\right) \right\}}\)

-- 22 lut 2015, o 22:29 --

Jaka jest różnica między tymi wzorami ?
ODPOWIEDZ