Witam!
Potrzebuję pomocy z zadaniem:
Czy istnieje niezerowa miara borelowska \(\displaystyle{ \mu}\) na \(\displaystyle{ \RR}\) spełniająca warunek:
Dla każdego \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\) zachodzi \(\displaystyle{ \mu ([k,k+1))=(\left| k\right| +1)^{-1}}\), która jest:
a) sigma skończona,
b) skończona.
Ogólnie wiem jakie zbiory ta miara mierzy i jaki daje wynik. Ale nie wiem jak zrobić te podpunkty. Z góry dziękuje za pomoc.
Istnienie miary
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Istnienie miary
Taka miara nie może być skończona bo
\(\displaystyle{ \mu(\mathbb{R}) = \sum_{k\in \mathbb{Z}} \mu([k, k+1)) = \sum_{k\in \mathbb{Z}}\frac{1}{|k|+1} = +\infty.}\)
Oczywiście można tę miarę zdefiniować sobie jawnie
\(\displaystyle{ \mu(A) = \sum_{k\in \mathbb{Z}}\lambda(A\cap [k,k+1))\cdot \frac{1}{|k|+1},}\)
gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) to miara Lebesgue'a.
\(\displaystyle{ \mu(\mathbb{R}) = \sum_{k\in \mathbb{Z}} \mu([k, k+1)) = \sum_{k\in \mathbb{Z}}\frac{1}{|k|+1} = +\infty.}\)
Oczywiście można tę miarę zdefiniować sobie jawnie
\(\displaystyle{ \mu(A) = \sum_{k\in \mathbb{Z}}\lambda(A\cap [k,k+1))\cdot \frac{1}{|k|+1},}\)
gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) to miara Lebesgue'a.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy