całka Lebesgue'a

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

całka Lebesgue'a

Post autor: Marien »

Mam problem z następującym zadaniem:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f:\left[ 0, \frac{ \pi }{4} \right] \rightarrow \RR}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f\left( x\right) =\begin{cases} \ctg x &\text{dla } x \in \left[ 0, \frac{ \pi }{4} \right] \cap \QQ\\ \tg x &\text{dla } x \in \left[ 0, \frac{ \pi }{4} \right]\setminus \QQ \end{cases}}\). Wykazać,że \(\displaystyle{ f}\) jest całkowalna w sensie Lebesgue'a i obliczyć całkę \(\displaystyle{ \int_{\left[ 0, \frac{ \pi }{4} \right]} fdm _{1}}\).
Ostatnio zmieniony 10 cze 2014, o 08:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

całka Lebesgue'a

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ f=\tg x}\) prawie wszędzie, zatem i całki są równe
Ostatnio zmieniony 10 cze 2014, o 08:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

całka Lebesgue'a

Post autor: Marien »

Czyli należy policzyć całkę oznaczoną z funkcji \(\displaystyle{ \tg}\) na przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, \frac{ \pi }{4} \right]}\). Ale jak uzasadnić, że ta funkcja jest całkowalna?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2014, o 08:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

całka Lebesgue'a

Post autor: Zordon »

Ponieważ jest ciągła poza przeliczalnym zbiorem punktów.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

całka Lebesgue'a

Post autor: Marien »

Dziękuję.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

całka Lebesgue'a

Post autor: a4karo »

Zordon pisze:Ponieważ jest ciągła poza przeliczalnym zbiorem punktów.
Ta funkcja jest ciągła jedynie w \(\displaystyle{ \pi/4}\).
Prawidłowy argument: jest całkowalna, bo jest równa prawie wszędzie funkcji ciągłej i ograniczonej.
ODPOWIEDZ