Czy jest miarą?
- Drzewo18
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Czy jest miarą?
Załóżmy, że \(\displaystyle{ |x|\ge 2, \mu:P(x)\to[0,\infty),\mu= \begin{cases} 0, A\in\emptyset \\ 1, A\notin\emptyset \end{cases}}\). Czy \(\displaystyle{ \mu}\) jest miarą na \(\displaystyle{ P(x)}\)?
- Drzewo18
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Czy jest miarą?
Taką mam treść podaną. I właśnie jak sprawdzam pierwszy warunek, to \(\displaystyle{ A=\emptyset}\) i \(\displaystyle{ \mu(A)=\mu(\emptyset)}\), i teraz nie wiem, czy \(\displaystyle{ \emptyset\in\emptyset}\). Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Czy jest miarą?
Z jednej strony dobrze, a z drugiej mam podejrzenie, że zadanie powinno wyglądać tak:
Załóżmy, że \(\displaystyle{ |x|\ge 2, \mu:P(x)\to[0,\infty),\mu= \begin{cases} 0, A=\emptyset \\ 1, A\neq\emptyset \end{cases}}\). Czy \(\displaystyle{ \mu}\) jest miarą na \(\displaystyle{ P(x)}\)?
Załóżmy, że \(\displaystyle{ |x|\ge 2, \mu:P(x)\to[0,\infty),\mu= \begin{cases} 0, A=\emptyset \\ 1, A\neq\emptyset \end{cases}}\). Czy \(\displaystyle{ \mu}\) jest miarą na \(\displaystyle{ P(x)}\)?
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy jest miarą?
Co to jest \(\displaystyle{ P(x)}\) ? Potęga zbioru \(\displaystyle{ \{x\}}\)?
Robicie zadanie nie zastanawiając się w ogóle, jaka jest \(\displaystyle{ \sigma-}\)algebra.
Robicie zadanie nie zastanawiając się w ogóle, jaka jest \(\displaystyle{ \sigma-}\)algebra.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Czy jest miarą?
Tam powinien być duży \(\displaystyle{ X}\). Wtedy \(\displaystyle{ P(X)}\) to jego potęga. Po prostu mamy zbiór oznaczony małą literą.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2013, o 12:16 przez matmatmm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Czy jest miarą?
Oczywiście, że nie. Przecież to tylko oznaczenie.
-- 1 gru 2013, o 12:26 --
Teraz się zorientowałem, co wprowadziło zamieszanie. Napis \(\displaystyle{ \left| x\right|\ge 2}\) można czytać dwojako:
1. \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą rzeczywistą o wartości bezwględnej większej bądź równej \(\displaystyle{ 2}\).
2. Moc zbioru \(\displaystyle{ x}\) jest większa bądź równa \(\displaystyle{ 2}\).
-- 1 gru 2013, o 12:26 --
Teraz się zorientowałem, co wprowadziło zamieszanie. Napis \(\displaystyle{ \left| x\right|\ge 2}\) można czytać dwojako:
1. \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą rzeczywistą o wartości bezwględnej większej bądź równej \(\displaystyle{ 2}\).
2. Moc zbioru \(\displaystyle{ x}\) jest większa bądź równa \(\displaystyle{ 2}\).
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy jest miarą?
Jeżeli jest to duże \(\displaystyle{ X}\), to pytanie jest, czym jest to \(\displaystyle{ X}\)? Liczby wymierne? Zespolone? Parzyste? Carmichaela? Pierwsze?
Jeżeli \(\displaystyle{ X}\) ma więcej jak dwa elementy, to to miarą nie będzie.
Dalej, po co jest w tym wszystkim warunek \(\displaystyle{ |x|\geq 2}\)?
Dalej, źle przepisujesz treść zadania i teraz to my musimy się domyślać, co tam było.
Końcowe stwierdzenie - jeżeli \(\displaystyle{ x}\) jest punktem, to wtedy \(\displaystyle{ \mu}\) jest miarą pod warunkiem, że poprawię sobie treść zadania według własnego uznania tak, by miało ono sens.
Jeżeli \(\displaystyle{ X}\) ma więcej jak dwa elementy, to to miarą nie będzie.
Dalej, po co jest w tym wszystkim warunek \(\displaystyle{ |x|\geq 2}\)?
Dalej, źle przepisujesz treść zadania i teraz to my musimy się domyślać, co tam było.
Końcowe stwierdzenie - jeżeli \(\displaystyle{ x}\) jest punktem, to wtedy \(\displaystyle{ \mu}\) jest miarą pod warunkiem, że poprawię sobie treść zadania według własnego uznania tak, by miało ono sens.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Czy jest miarą?
Dowolny zbiór.yorgin pisze:Jeżeli jest to duże \(\displaystyle{ X}\), to pytanie jest, czym jest to \(\displaystyle{ X}\)? Liczby wymierne? Zespolone? Parzyste? Carmichaela? Pierwsze?
W zadaniu z pierwszego posta rzeczywiście ten warunek jest nieistotny, ale jeśliby zadanie wyglądało tak jak ja napisałem w którymś poście, to jest on istotny.yorgin pisze: Dalej, po co jest w tym wszystkim warunek \(\displaystyle{ |x|\geq 2}\)?
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Czy jest miarą?
Serio chce Wam się odpowiadać na pytanie, którego nie rozumie pytający? Dla mnie to nie ma sensu.