Rozwijanie w szereg Laurenta

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Roshita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 14 kwie 2020, o 20:16
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 32 razy

Rozwijanie w szereg Laurenta

Post autor: Roshita »

Witam, mam pytanie następujące. Mam dwie funkcje, powiedzmy \(\displaystyle{ f(z)= \frac{1}{(z+i)(z-1)} }\) i \(\displaystyle{ f(z)= \frac{1}{z^2(z+2)} }\). Mam określić rodzaj ich osobliwości korzystając z szeregu Laurenta. Pytanie może naiwne, ale w jednym przykładzie został zastosowany rozkład na ułamki proste, powiedzmy, że rozwijamy w pierścieniu o środku \(\displaystyle{ z_0=-i}\) i po rozbiciu dostajemy, że ta część z \(\displaystyle{ (z+i)}\) w mianowniku jest elementem części osobliwej tego szeregu. W drugim przykładzie, gdzie rozwijano w pierścieniu o środku \(\displaystyle{ z_0=0}\), nie rozbijano na ułamki proste, tylko po prostu wymnożono przez szereg uzyskany z \(\displaystyle{ \frac{1}{z+2} }\) rozwinięty względem 0. Generalnie próbując zrobić oba przykłady na dwa sposoby osobliwość wychodzi taka sama, tylko pytanie, czy to ma jakieś inne znaczenie i ew. kiedy rozbijać a kiedy nie rozbijać na ułamki proste?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozwijanie w szereg Laurenta

Post autor: a4karo »

W drugim przypadku czynnik `1/z^2` już jest kawałkiem szeregu Laurenta w zerze, więc wystarczy jedynie rozwinąć ostatni czynnik.
ODPOWIEDZ