Cześć nie potrafię się zabrać za to zadanie.
Obliczyć residua:
\(\displaystyle{
a)\ res_{z=0} \frac{1}{z^3+z^2}\\
b)\ res_{z=1}\frac{z^2}{z^2-1}
}\)
I mam wątpliwości od samego początku. a) jest to biegun 3-krotny?
b) biegun 2-krotny?
Obliczyć residua
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 mar 2021, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć residua
Ostatnio zmieniony 25 mar 2021, o 15:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Obliczyć residua
a)
\(\displaystyle{ \frac{1}{z^3+z^2}= \frac{1}{z^2(z+1)}}\)
biegun dwukrotny w \(\displaystyle{ z=0}\) i jednokrotny w \(\displaystyle{ z=-1}\)
b)
\(\displaystyle{
\frac{z^2}{z^2-1} = \frac{z^2}{(z-1)(z+2)}}\)
dwa bieguny jednokrotne
\(\displaystyle{ \frac{1}{z^3+z^2}= \frac{1}{z^2(z+1)}}\)
biegun dwukrotny w \(\displaystyle{ z=0}\) i jednokrotny w \(\displaystyle{ z=-1}\)
b)
\(\displaystyle{
\frac{z^2}{z^2-1} = \frac{z^2}{(z-1)(z+2)}}\)
dwa bieguny jednokrotne