Pierwiastki wielomianu

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: 41421356 »

Niech \(\displaystyle{ w}\) będzie tym pierwiastkiem zespolonym wielomianu \(\displaystyle{ p(z)=z^5-1}\) który ma możliwie najmniejszy dodatni argument. Wykaż, że \(\displaystyle{ w^2, \ w^3, \ w^4}\) są pozostałym zespolonymi pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ p(z)}\).
szw1710

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: szw1710 »

Jeśli \(w^5=1\), to \(w^{5k}=(w^5)^k=1\) dla \(k\in\NN\), więc wystarczy tylko sprawdzić, że argumenty tych potęg są wzajemnie różne. Założenie o najmniejszym dodatnim argumencie jest nieistotne. Wystarczy założyć niezerowość tego argumentu. Ale uwaga: jeśli weźmiemy szóstą potęgę (czy dowolną parzystą), to już nie, założenie nabiera istotności.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: 41421356 »

Dziękuję, ta część jest jasna. Mam następnie korzystając z tego faktu wykazać, że:

\(\displaystyle{ 1+w+w^2+w^3+w^4=0}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: Dasio11 »

Skorzystaj z twierdzenia Bézouta i wzorów Viète'a.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: 41421356 »

Wiem jak to rozłożyć z twierdzenia Bézouta. Natomiast nie bardzo wiem jak wykorzystać tutaj wzory Viète'a.

Edit: Już wiem, trzeba wykorzystać wzór na sumę pierwiastków.

Teraz mam kolejny podpunkt zadania. Mam rozłożyć na czynniki, liniowy oraz kwadratowe poniższe równanie:

\(\displaystyle{ z^5-1=0}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: Dasio11 »

Domyślam się, że rozkład ma być na wielomiany o współczynnikach rzeczywistych - w takim wypadku rozłóż najpierw na czynniki liniowe w liczbach zespolonych, a potem wymnóż czynniki sprzężone.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Pierwiastki wielomianu

Post autor: 41421356 »

Dziękuję za pomoc, już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ