Całka

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Całka

Post autor: Aspik »

Mam pytanie, mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie?
Jest do policzenia całka \(\displaystyle{ \int_{C ^{+}(0,1)}^{} \frac{tgz}{z} }\)

Skorzystałem, ze wzoru: \(\displaystyle{ \int_{C}^{} \frac{f(z)}{(z- z_{0}) dz} }\) \(\displaystyle{ =2 \pi i f( z_{0}) }\)

Stąd wychodzi mi: \(\displaystyle{ \int_{C ^{+}(0,1)}^{} \frac{tgz}{z-0} }\) \(\displaystyle{ = 2\pi i \cdot 0}\) \(\displaystyle{ = 0}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Całka

Post autor: Dasio11 »

Rozwiązanie jest dobre. Można też zauważyć, że funkcja \(\displaystyle{ \frac{\tg z}{z}}\) ma w zerze punkt pozornie osobliwy, a więc przedłuża się do funkcji analitycznej na całej płaszczyźnie i jej całka zeruje się z twierdzenia Cauchy'ego.
ODPOWIEDZ