Czy zachodzi inkluzja?

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Czy zachodzi inkluzja?

Post autor: Aspik »

Czy zachodzi poniższa inkluzja?

\(\displaystyle{ \left\{w \in C: w=( \sqrt{z})^{2} \right\} }\) \(\displaystyle{ \subset }\) \(\displaystyle{ \left\{w \in C: w=( \sqrt{z^{2} })\right\} }\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Czy zachodzi inkluzja?

Post autor: Dasio11 »

Pierwiastek w liczbach zespolonych może mieć różne znaczenia w zależności od kontekstu, więc jeśli go używasz, to powinieneś go najpierw zdefiniować.
Aspik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 lip 2018, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Re: Czy zachodzi inkluzja?

Post autor: Aspik »

Chodzi o dla każdego \(\displaystyle{ z \in R}\)
Chciałem się tylko upewnić, bo moim zdaniem tak.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Czy zachodzi inkluzja?

Post autor: Dasio11 »

Jeśli chodzi o zwykły pierwiastek w liczbach rzeczywistych, to dla \(\displaystyle{ z < 0}\) zbiór po lewej stronie nie ma sensu, zatem nie ma też sensu pytanie o jego zawieranie się w czymkolwiek, a dla \(\displaystyle{ z \ge 0}\) oba zbiory są równe \(\displaystyle{ \{ z \}}\). Z tym, że wtedy niepotrzebne są liczby zespolone, bo wszystko dzieje się w \(\displaystyle{ \RR}\).
ODPOWIEDZ