Mam problem z następującym zadaniem:
Ile wynosi suma residuów funkcji \(\displaystyle{ (\sin z) ^{-1} }\) w punktach \(\displaystyle{ a \in D(0,1)}\)
Suma residuów
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lip 2020, o 17:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Suma residuów
Ostatnio zmieniony 5 lip 2020, o 18:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 1409 razy
Re: Suma residuów
W \(\displaystyle{ D}\) jest tylko jeden biegun funkcji w \(\displaystyle{ z=0}\). A residuum wynosi w nim \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{z}{\sin z} =1 }\)