Gładka krzywa Jordana

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Jula9961
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 4 razy

Gładka krzywa Jordana

Post autor: Jula9961 »

Mam problem z wykazaniem, że krzywa \(\displaystyle{ z\left( t\right)=4\left( 1+e ^{-2it} \right) ^{2}, t \in \left[ 0, \pi \right] }\) nie jest krzywą Jordana gładką. Wspomoże ktoś? Jutro egzamin :cry:
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 1409 razy

Re: Gładka krzywa Jordana

Post autor: Janusz Tracz »

A gładkość jak definiujesz? Jeśli przez niezerowanie się jednoczesne pochodnych \(\displaystyle{ \frac{ \partial \mathfrak{Re} \left( z\right) }{ \partial t} }\) oraz \(\displaystyle{ \frac{ \partial \mathfrak{Im} \left( z\right) }{ \partial t}}\) to sprawa wygląda tak, że dla \(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} }\) pochodne zerują się jednocześnie czyli krzywa nie jest tam gładka. Innymi słowy policz \(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial t} }\) w punkcie \(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} }\). Wybór \(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} }\) bierze się stąd, że badałem pochodne części rzeczywistej i urojonej i wyłonił się kandydat który może zepsuć gładkość.
Jula9961
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 4 razy

Re: Gładka krzywa Jordana

Post autor: Jula9961 »

I wszystko jasne. Dziękuje bardzo!
ODPOWIEDZ