Maksimum modułu funkcji holomorficznej

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Jula9961
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 4 razy

Maksimum modułu funkcji holomorficznej

Post autor: Jula9961 »

Witam. Potrzebuję znaleźć taki przykład funkcji holomorficznej \(\displaystyle{ f:D\left( 0,1\right) \rightarrow \mathbb{C}}\), której moduł nie osiąga swojego maksimum na brzegu \(\displaystyle{ D\left( 0,1\right) }\), gdzie \(\displaystyle{ D\left( 0,1\right) }\) oznacza koło otwarte o środku w punkcie 0 i promieniu 1.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Maksimum modułu funkcji holomorficznej

Post autor: Dasio11 »

Na pewno dobrze przepisałaś polecenie? Moduł takiej funkcji fizycznie nie może osiągać maksimum na brzegu \(\displaystyle{ D(0, 1)}\), bo ów brzeg jest rozłączny z dziedziną.
ODPOWIEDZ