Odwzorowanie biholomorficzne

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Odwzorowanie biholomorficzne

Post autor: aloiW »

Potrzebuję pomocy w formalnym skonstruowaniu odwzorowania biholomorficznego obszaru
\(\displaystyle{ D=\left\{ z \in \CC: 0<\arg(z)< \frac{\pi}{4}\right\} }\)
na górną półpłaszczyznę.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2020, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Odwzorowanie biholomorficzne

Post autor: Dasio11 »

Próbowałaś \(\displaystyle{ f(z) = z^4}\) ?
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Re: Odwzorowanie biholomorficzne

Post autor: aloiW »

Tak, właśnie wiem, że muszę wykorzystać tą funkcję, ale nie bardzo wiem jak to formalnie zapisać
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Odwzorowanie biholomorficzne

Post autor: Dasio11 »

Z czym konkretnie jest problem - z bijektywnością, holomorficznością, czy holomorficznością funkcji odwrotnej?

W dowodzie bijektywności możesz skorzystać ze wzoru de Moivre'a, a holomorficzności w obie strony dowodzi się tak jak w liczbach rzeczywistych.
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Re: Odwzorowanie biholomorficzne

Post autor: aloiW »

Holomorficzoność funkcji wykazałam ze wzoru dwumianowego Newtona pokazując, że jest rożniczkowalna w sensie zespolonym w każdym punkcie. Problem pojawił się z wykazaniem że funkcja odwrotna, czyli \(\displaystyle{ \sqrt[4]{z} }\) jest holomorficzna. Nie wiem jak się za to zabrać. Dodatkowo problem z formalnym zapisaniem dowodu bijektywności

Dodano po 1 godzinie 26 minutach 31 sekundach:
Udało mi się wyznaczyć holomorficzność. Pozostała jedynie bijektywność .
ODPOWIEDZ