Jednospójność Formalnie

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Jednospójność Formalnie

Post autor: aloiW »

Poszukuję pomocy w formalnym wykazaniu, że zbiór mianowicie \(\displaystyle{ \left\{ z \in \CC: 0<\arg(z)< \frac{\pi}{4}\right\} }\)jest jednospójny. Czytałam coś o przestrzeni ściągalnej, ale kompletnie nic takiego nie miałam na zajęciach. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to inaczej pokazać?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2020, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Jednospójność Formalnie

Post autor: Dasio11 »

Jaką znasz definicję jednospójności?
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Re: Jednospójność Formalnie

Post autor: aloiW »

Zbiór \(\displaystyle{ A \subset \mathbb{C}}\) nazywamy jednospójnym jeżeli \(\displaystyle{ \overline{\mathbb{C}} \setminus A}\) jest zbiorem spójnym. Przez
\(\displaystyle{ \overline{\mathbb{C}}}\) rozumiemy sferę Riemanna, czyli uzwarcenie Alexandrowa przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\).
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 00:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Jednospójność Formalnie

Post autor: Dasio11 »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \overline{\CC} \setminus A}\) jest łukowo spójny.
aloiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 cze 2020, o 22:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Re: Jednospójność Formalnie

Post autor: aloiW »

Rozumiem, ale nie potrafię tego zapisać :(
ODPOWIEDZ