Jednospójność
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Jednospójność
Mam problem z zadaniem, a mianowicie nie wiem jak wykazać, że zbiór \(\displaystyle{ D=\left\{ z \in \CC:\left| z\right|<4 \right\} \setminus \left\{ z \in \CC:\left| z-2\right| \le 2 \right\}}\) jest zbiorem jednospójnym.
Nigdy nie badałam jednospójności zbioru i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Nigdy nie badałam jednospójności zbioru i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2020, o 21:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Jednospójność
Spróbuj wykazać, że przestrzeń \(\displaystyle{ D}\) jest ściągalna, a potem skorzystaj z faktu, że w przestrzeni ściągalnej grupa podstawowa jest trywialna.
Na wszelki wypadek dopytam: jak u Ciebie definiuje się jednospójność?
Na wszelki wypadek dopytam: jak u Ciebie definiuje się jednospójność?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Jednospójność
Niestety, ale na zajęciach nie mieliśmy nic o ściągalności przestrzeni. Natomiast definicję jednospójności przyjmujemy taką, że: zbiór \(\displaystyle{ A \subset \mathbb{C}}\) nazywamy jednospójnym, jeżeli \(\displaystyle{ \overline{\mathbb{C}} \setminus A}\) jest zbiorem spójnym. Przez \(\displaystyle{ \overline{\mathbb{C}}}\) rozumiemy sferę Riemanna, czyli uzwarcenie Alexandrowa przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Jednospójność
Sam zbiór umiem narysować, ale nie wiem jak to odnieść do sfery Riemanna i w związku z tym jak sprawdzić czy sfera Riemanna po usunięciu tego zbioru jest zbiorem spójnym.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Jednospójność
A potrafisz sprawdzić, czy \(\displaystyle{ \overline{\CC} \setminus D}\) jest łukowo spójny? Weź dowolne dwa punkty z \(\displaystyle{ \overline{\CC} \setminus D}\) i spróbuj je połączyć drogą nieprzechodzącą przez \(\displaystyle{ D}\). Droga łącząca dany punkt z \(\displaystyle{ \infty}\) to taka, która na jednym z końców rozbiega do nieskończoności.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Jednospójność
Rozumowania geometryczne mają to do siebie, że rzadko kiedy zapisuje się je ściśle. ;P
Dlatego myślę, że wystarczy opis w stylu: każdy punkt \(\displaystyle{ z_1 \in \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \}}\) można połączyć z \(\displaystyle{ \infty}\) półprostą rozłączną z \(\displaystyle{ D}\), czyli cały ten zbiór zawiera się w pojedynczej składowej spójności. Z kolei każdy punkt \(\displaystyle{ z_2 \in \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \}}\) można połączyć z punktem \(\displaystyle{ 4i}\) odcinkiem rozłącznym z \(\displaystyle{ D}\), czyli ten zbiór też zawiera się w jednej składowej. A skoro \(\displaystyle{ 4i}\) należy do obu rozważanych zbiorów, to spójna jest ich suma, czyli \(\displaystyle{ \overline{\CC} \setminus D}\).
Dlatego myślę, że wystarczy opis w stylu: każdy punkt \(\displaystyle{ z_1 \in \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \}}\) można połączyć z \(\displaystyle{ \infty}\) półprostą rozłączną z \(\displaystyle{ D}\), czyli cały ten zbiór zawiera się w pojedynczej składowej spójności. Z kolei każdy punkt \(\displaystyle{ z_2 \in \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \}}\) można połączyć z punktem \(\displaystyle{ 4i}\) odcinkiem rozłącznym z \(\displaystyle{ D}\), czyli ten zbiór też zawiera się w jednej składowej. A skoro \(\displaystyle{ 4i}\) należy do obu rozważanych zbiorów, to spójna jest ich suma, czyli \(\displaystyle{ \overline{\CC} \setminus D}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Jednospójność
Czy na pewno \(\displaystyle{ \overline{\mathbb{C}} \setminus D}\) jest sumą tych dwóch zbiorów? Przeanalizowałam to na rysunku i wydaję mi się, że jest to iloczyn tych zbiorów.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Jednospójność
Tak, bo dla \(\displaystyle{ w \in \overline{\CC}}\):
\(\displaystyle{
\begin{align*}
w \in \overline{\CC} \setminus D & \iff w \notin \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \setminus \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \} \\[1mm]
& \iff w \in \big( \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \big) \vee w \in \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \} \\[1mm]
& \iff w \in \big( \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \big) \cup \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \}
\end{align*}}\)
\(\displaystyle{
\begin{align*}
w \in \overline{\CC} \setminus D & \iff w \notin \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \setminus \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \} \\[1mm]
& \iff w \in \big( \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \big) \vee w \in \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \} \\[1mm]
& \iff w \in \big( \overline{\CC} \setminus \{ z \in \CC : |z| < 4 \} \big) \cup \{ z \in \CC : |z-2| \le 2 \}
\end{align*}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 4 razy
Re: Jednospójność
Prawda! Mój błąd. Dziękuję bardzo za pomoc
Dodano po 7 minutach 3 sekundach:
Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wnioskujemy że punkt \(\displaystyle{ 4i}\) należy do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ z \in \mathbb{C}:\left| z-2\right| \le 2 \right\} }\)?
Dodano po 7 minutach 3 sekundach:
Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wnioskujemy że punkt \(\displaystyle{ 4i}\) należy do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ z \in \mathbb{C}:\left| z-2\right| \le 2 \right\} }\)?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.