Liczba pierwiastków wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 mar 2020, o 00:05
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 9 razy
Liczba pierwiastków wielomianu.
Jak znaleźć liczbę pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ z^4 + 6z +3}\) w dysku \(\displaystyle{ D(0,2)}\) i pierścieniu \(\displaystyle{ A(1,2)}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Liczba pierwiastków wielomianu.
Na brzegu dysku \(\displaystyle{ D}\) mamy szacowanie \(\displaystyle{ \left| 6z+3\right| \le 15 }\) oraz \(\displaystyle{ \left| z^4\right| =16 }\) zatem z \(\displaystyle{ z^4}\) ma tyle samo pierwiastków co \(\displaystyle{ z^4+6z+3}\) czyli cztery.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Rouch%C3%A9%27s_theorem
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Liczba pierwiastków wielomianu.
Co do pierścienia \(\displaystyle{ A}\) to jeśli \(\displaystyle{ A=D(0,2) \setminus D(0,1)}\) to chyba wystarczy rozważyć dysk \(\displaystyle{ \left| z\right| \le 1 }\) na brzegu którego mamy:
\(\displaystyle{ 1)}\) \(\displaystyle{ \left| z^4+3\right| \le 4}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ \left| 6z\right|=6 }\)
zatem w \(\displaystyle{ \left| z\right| \le 1 }\) funkcja \(\displaystyle{ 6z}\) ma tyle pierwiastków co \(\displaystyle{ z^4+6z+3}\). Czyli jeden bo \(\displaystyle{ 6z}\) ma po prostu jeden pierwiastek. Zatem w \(\displaystyle{ A}\) są \(\displaystyle{ 3}\) pierwiastki.
\(\displaystyle{ 1)}\) \(\displaystyle{ \left| z^4+3\right| \le 4}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ \left| 6z\right|=6 }\)
zatem w \(\displaystyle{ \left| z\right| \le 1 }\) funkcja \(\displaystyle{ 6z}\) ma tyle pierwiastków co \(\displaystyle{ z^4+6z+3}\). Czyli jeden bo \(\displaystyle{ 6z}\) ma po prostu jeden pierwiastek. Zatem w \(\displaystyle{ A}\) są \(\displaystyle{ 3}\) pierwiastki.