Problem z zadaniem - parametryzacja krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 mar 2020, o 10:18
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 1 raz
Problem z zadaniem - parametryzacja krzywej
Znaleźć parametryzację krzywej w \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) zadanej równaniami \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - z ^{2} = 0 }\), \(\displaystyle{ x +z -1 =0}\).
Ostatnio zmieniony 18 mar 2020, o 13:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Problem z zadaniem - parametryzacja krzywej
\(\displaystyle{ z=1-x \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x^2+y^2-(1-x)^2=0 \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x= \frac{y^2-1}{2} }\)
Parametryzacja:
\(\displaystyle{
\begin{cases} x= \frac{t^2-1}{2} \\ y=t \\ z= \frac{t^2+1}{2} \end{cases} }\)
Parametryzacja:
\(\displaystyle{
\begin{cases} x= \frac{t^2-1}{2} \\ y=t \\ z= \frac{t^2+1}{2} \end{cases} }\)