Wyznaczyć argument liczby zespolonej

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznaczyć argument liczby zespolonej

Post autor: 41421356 »

\(\displaystyle{ \mathbb{arg}\left(1+i\cot\theta\right)}\)

Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Wyznaczyć argument liczby zespolonej

Post autor: Janusz Tracz »

Argument liczby zespolonej to \(\displaystyle{ \arctg\left( \frac{y}{x} \right) }\) gdzie \(\displaystyle{ x}\) to część rzeczywista większa od zera a \(\displaystyle{ y}\) urojona. Więc odp to \(\displaystyle{ \arctg\left( \cos \theta\right) }\).
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wyznaczyć argument liczby zespolonej

Post autor: 41421356 »

Trochę nie bardzo mi ta odpowiedź współgra z odpowiedziami (które zresztą są złe jak mniemam). W odpowiedzi mam \(\displaystyle{ \theta -\frac{\pi} {2}}\). Po rozrysowaniu sobie tej sytuacji wychodzi mi to co w odpowiedzi, tyle że z minusem. Dodam, że \(\displaystyle{ 0<\theta<\frac{\pi}{2}}\).

Edit:
Już wszystko jasne, wkradła się się literówka i zamiast kosinusa powinien być kotangens. Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ