Funkcja symetryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Funkcja symetryczna.
Wiemy, że \(\displaystyle{ f(z)}\) jest holomorficzna na \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) oraz \(\displaystyle{ f(z_0)=f(-z_0)}\). Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ f'(0)=0}\)? Jeśli tak to proszę o uzasadnienie.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Funkcja symetryczna.
Czy równość \(\displaystyle{ f(z_0)=f(-z_0)}\) ma zachodzić dla każdego
\(\displaystyle{ z_0\in \CC}\)? Bo nie napisałeś tego, matematyk powinien być precyzyjny.
Jeśli tak, to
\(\displaystyle{ f'(0)= \lim_{h \to 0} \frac{f(-h)-f(0)}{-h} = \lim_{h \to 0}\left( -1\cdot \frac{f(h)-f(0)}{h}\right)=- \lim_{h \to 0} \frac{f(h)-f(0)}{h}=-f'(0)}\)
stąd \(\displaystyle{ f'(0)=0}\).
\(\displaystyle{ z_0\in \CC}\)? Bo nie napisałeś tego, matematyk powinien być precyzyjny.
Jeśli tak, to
\(\displaystyle{ f'(0)= \lim_{h \to 0} \frac{f(-h)-f(0)}{-h} = \lim_{h \to 0}\left( -1\cdot \frac{f(h)-f(0)}{h}\right)=- \lim_{h \to 0} \frac{f(h)-f(0)}{h}=-f'(0)}\)
stąd \(\displaystyle{ f'(0)=0}\).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Funkcja symetryczna.
Można też obustronnie zróżniczkować \(\displaystyle{ f(-z) = f(z)}\) i skorzystać z reguły łańcuchowej, dostając od razu \(\displaystyle{ -f'(-z) = f'(z)}\), w szczególności \(\displaystyle{ -f'(0) = f'(0)}\) i stąd \(\displaystyle{ f'(0) = 0}\).