znajdowanie funkcji u(x,y) i v(x,y)

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
sportowiec1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 5 razy

znajdowanie funkcji u(x,y) i v(x,y)

Post autor: sportowiec1993 »

Mam takie pytanie:
Jeżeli mam zadanie o ogólnej treści:
Sprawdzić czy dana funkcja \(\displaystyle{ u=u(x,y)}\), może być częścią rzeczywistą funkcji zespolonej
\(\displaystyle{ w=f(z)}\), to czy wystarczy to zrobić w następujący sposób:
1)Sprawdzić czy funkcja jest harmoniczna, tzn:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^{2}u}{ \partial x^{2}}+ \frac{ \partial ^{2}u}{ \partial y^{2}}=0}\)

Jeśli nie jest - skończyć zadanie, a jeśli tak to przejść do punkty 2:

2) wykorzystując warunki Cauchy-Riemana obliczyć funkcję \(\displaystyle{ v(x,y)}\)

Mam problem ze zrozumieniem i sprawdzaniem holomorficzności funkcji, dlatego zwłaszcza pytam
o ten punkt 1.
ODPOWIEDZ