Izomorfizm konforemny dziurawego koła na dziurawy kwadrat

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Izomorfizm konforemny dziurawego koła na dziurawy kwadrat

Post autor: Majeskas »

Zbadaj, czy istnieje izomorfizm konforemny obszaru \(\displaystyle{ D=\left\{ z\in\mathbb{C}:\ |z|<1, z\neq0\right\}}\) na obszar \(\displaystyle{ E=\left\{ z\in\mathbb{C}:\ |\textrm{re} z|<2,|\textrm{im}z|<2,z\neq1+i\right\}}\).

Przypuszczam, że nie istnieje i że trzeba uzyskać sprzeczność, korzystając z twierdzenia o odwzorowaniu otwartym. Czy to jakoś tak?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Izomorfizm konforemny dziurawego koła na dziurawy kwadra

Post autor: Dasio11 »

A co to jest izomorfizm konforemny?

Jeśli to samo, co funkcja biholomorficzna, to proponuję spróbować tak: z

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Riemann_mapping_theorem
istnieje izomorfizm konforemny z koła otwartego na kwadrat otwarty, taki który punkt \(\displaystyle{ z = 0}\) przenosi na wybrany punkt kwadratu, na przykład \(\displaystyle{ z = 1+i}\). Wtedy jego obcięcie do dziurawego koła będzie izomorfizmem dziurawego koła na dziurawy kwadrat.

Na tym dziale niespecjalnie się znam, więc nie ręczę za poprawność powyższego, ale może Ty będziesz w stanie zweryfikować to rozwiązanie.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Re: Izomorfizm konforemny dziurawego koła na dziurawy kwadra

Post autor: Majeskas »

Dzięki. W pobieżnym sformułowaniu twierdzenia Riemanna, które miałem, nie było mowy o tym, że to odwzorowanie można zawsze ustalić w taki sposób, żeby \(\displaystyle{ z=0}\) przeszło na jakikolwiek punkt tego drugiego obszaru.

No dobra, a gdyby chcieć znaleźć taki biholomorfizm, to wiadomo, jak to robić?
ODPOWIEDZ