Promień zbieżności szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Promień zbieżności szeregu
Witam,
Zgodnie z definicją \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = L}\)
oraz dla:
\(\displaystyle{ L < 1}\) - szereg jest zbieżny,
\(\displaystyle{ L > 1}\) lub \(\displaystyle{ L = \infty}\) szereg jest rozbieżny
\(\displaystyle{ L = 1}\) - szereg nieokreślony
Pierwsze pytanie jest takie, jak szereg który ma granicę \(\displaystyle{ L}\) np. równą \(\displaystyle{ 2}\) może nie być zbieżny? W końcu ma granicę, a więc do czegoś dąży tak?
Idać dalej, definicja podaje iż dla \(\displaystyle{ L \neq 0}\) promień zbieżności wynosi \(\displaystyle{ R = \frac{1}{L}}\). Jak zostało to wyliczone?
Jak rozumieć ten promień zbieżności? Jest on dla szeregu potęgowego zdefiniowany jako \(\displaystyle{ R = \left| z - z_{0}\right|}\) więc znaczy to, iż ciąg będzie zbieżny tylko dla takich \(\displaystyle{ z}\), których odległość od \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ R}\). Natomiast nie bardzo czuję dlaczego dla \(\displaystyle{ z = R}\) szereg miałby się nagle *rozjechać*?
Zgodnie z definicją \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = L}\)
oraz dla:
\(\displaystyle{ L < 1}\) - szereg jest zbieżny,
\(\displaystyle{ L > 1}\) lub \(\displaystyle{ L = \infty}\) szereg jest rozbieżny
\(\displaystyle{ L = 1}\) - szereg nieokreślony
Pierwsze pytanie jest takie, jak szereg który ma granicę \(\displaystyle{ L}\) np. równą \(\displaystyle{ 2}\) może nie być zbieżny? W końcu ma granicę, a więc do czegoś dąży tak?
Idać dalej, definicja podaje iż dla \(\displaystyle{ L \neq 0}\) promień zbieżności wynosi \(\displaystyle{ R = \frac{1}{L}}\). Jak zostało to wyliczone?
Jak rozumieć ten promień zbieżności? Jest on dla szeregu potęgowego zdefiniowany jako \(\displaystyle{ R = \left| z - z_{0}\right|}\) więc znaczy to, iż ciąg będzie zbieżny tylko dla takich \(\displaystyle{ z}\), których odległość od \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ R}\). Natomiast nie bardzo czuję dlaczego dla \(\displaystyle{ z = R}\) szereg miałby się nagle *rozjechać*?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 00:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Promień zbieżności szeregu
Przecież to nie szereg (rozumiany jako granica ciągu sum częściowych) ma tę granicę. \(\displaystyle{ L}\) jest granicą ilorazu kolejnych wyrazów i jest kompletnie niezależna od sumy szeregu (nawet jeżeli taka istnieje)Mondo pisze:Witam,
Zgodnie z definicją \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = L}\)
oraz dla:
\(\displaystyle{ L < 1}\) - szereg jest zbieżny,
\(\displaystyle{ L > 1}\) lub \(\displaystyle{ L = \infty}\) szereg jest rozbieżny
\(\displaystyle{ L = 1}\) - szereg nieokreślony
Pierwsze pytanie jest takie, jak szereg który ma granicę \(\displaystyle{ L}\) np. równą \(\displaystyle{ 2}\) może nie być zbieżny? W końcu ma granicę, a więc do czegoś dąży tak?
JAk przeczytasz dowód kryterium to zrozumiesz. Z grubsza mówiąc chodzi o porównanie z szeregiem geometrycznym
Idać dalej, definicja podaje iż dla \(\displaystyle{ L \neq 0}\) promień zbieżności wynosi \(\displaystyle{ R = \frac{1}{L}}\). Jak zostało to wyliczone?
Są przypadki kiedy szereg jest zbieżny na jednym lub obu końcach przedziału zbieżności, ale te przypadki trzeba badać osobno, bo kryterium ich nie chwyta.
Jak rozumieć ten promień zbieżności? Jest on dla szeregu potęgowego zdefiniowany jako \(\displaystyle{ R = \left| z - z_{0}\right|}\) więc znaczy to, iż ciąg będzie zbieżny tylko dla takich \(\displaystyle{ z}\), których odległość od \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ R}\). Natomiast nie bardzo czuję dlaczego dla \(\displaystyle{ z = R}\) szereg miałby się nagle *rozjechać*?
No \(\displaystyle{ \sum \frac{x^n}{n}}\) jest zbieżny w \(\displaystyle{ x=-1}\), a rozbieżny w \(\displaystyle{ x=1}\), a szereg \(\displaystyle{ \sum x^n}\) jest rozbieżny na obu końcach, zaś \(\displaystyle{ \sum \frac{x^n}{n^2}}\) jest zbieżny na obu końcach.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 00:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Promień zbieżności szeregu
Mógłbyś pokazać mi to porównanie i dojście od tego iż w przypadku gdya4karo pisze:JAk przeczytasz dowód kryterium to zrozumiesz. Z grubsza mówiąc chodzi o porównanie z szeregiem geometrycznymMondo pisze: Idać dalej, definicja podaje iż dla \(\displaystyle{ L \neq 0}\) promień zbieżności wynosi \(\displaystyle{ R = \frac{1}{L}}\). Jak zostało to wyliczone?
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty }\left| \frac{a_{n+1}}{a_{n}} \right| = L}\)
to:
\(\displaystyle{ R = \frac{1}{L}}\)
Z góry dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
a4karo pisze:Znajdziesz to w dowolnym podręczniku, który traktuje o szeregach potęgowych
Gdyby tak bylo, nie pisal bym tutaj...
Znalazlem tylko na sztywno podany wzór ktory mowi jak wyznaczyc R kiedy z obliczonej granicy mamy L - ale z czego to wynika już nie mogę znaleźć..
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
A mogę wiedzieć do jakich podręczników zaglądałeś?
-- 28 sty 2019, o 14:56 --
Albo poczytaj sobie o kryterium d'Alemberta zbieżności szeregow. Co ono mówi w przypadku szeregu potegowego?
-- 28 sty 2019, o 14:56 --
Albo poczytaj sobie o kryterium d'Alemberta zbieżności szeregow. Co ono mówi w przypadku szeregu potegowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Promień zbieżności szeregu
Pewnie:
- Krysicki Włodarski, Analiza matematyczna w zadaniach tomy 1,2
- A First Course in Complex Analysis with Applications Dennis G. Zill Loyola
Szczególnie korzystam z tej drugiej pozycji
- Krysicki Włodarski, Analiza matematyczna w zadaniach tomy 1,2
- A First Course in Complex Analysis with Applications Dennis G. Zill Loyola
Szczególnie korzystam z tej drugiej pozycji
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
Krysicki Włodarski to nie podrecznik. Nie znajdziesz tam dowodów tylko fakty przydatne przy rozwiązywaniu zadan
Dokłądnie to samo można powiedzieć o drugiej pozycji: nie ma w niej dowodów, a autor we wstępie pisze: We have kept the
theory in this introductory text to what we hope is a manageable level, concentrating
only on what we feel is necessary. Many concepts are conveyed
in an informal and conceptual style and driven by examples, rather than the
formal definition/theorem/proof..
Jeszcz raz napiszę : zastosuj kryterium d'Alemberta do szeregu potegowego i zobacz co wyjdzie.
Dokłądnie to samo można powiedzieć o drugiej pozycji: nie ma w niej dowodów, a autor we wstępie pisze: We have kept the
theory in this introductory text to what we hope is a manageable level, concentrating
only on what we feel is necessary. Many concepts are conveyed
in an informal and conceptual style and driven by examples, rather than the
formal definition/theorem/proof..
Jeszcz raz napiszę : zastosuj kryterium d'Alemberta do szeregu potegowego i zobacz co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
Najlepiej taki, jaki zasugeruje wykładowca. W dużej mierze zależy to od tego co studiujesz. Na studiach technicznych raczej nikt Cię nie będzie pytał o dowody.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Promień zbieżności szeregu
Studiuję analizę zespoloną w własnym zakresie jako wstęp do analizy furierowskiej - po prostu by zrozumieć matematyke która za tym stoi. Wiec wyznaczylem sobie tematy:
- elementarne funkcje zepsolone (logarytmiczne, wykładnicze, etc)
- funkcje analityczne, granice, ciaglosc, funkcji zespolonych
- Całkowanie i różniczkowanie w płaszczyźnie zespolonej (Cauchy&Rieman teorie)
- Szeregi zespolone, Taylor & Laurent, Residua
Po opanowaniu tego matieriału chciabym wejść w Analizę Furierowską. Czy coś w tym planie przygotowawczym z analizy zepsolonej pominołem?
- elementarne funkcje zepsolone (logarytmiczne, wykładnicze, etc)
- funkcje analityczne, granice, ciaglosc, funkcji zespolonych
- Całkowanie i różniczkowanie w płaszczyźnie zespolonej (Cauchy&Rieman teorie)
- Szeregi zespolone, Taylor & Laurent, Residua
Po opanowaniu tego matieriału chciabym wejść w Analizę Furierowską. Czy coś w tym planie przygotowawczym z analizy zepsolonej pominołem?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
Info o szeregach potegowych znajdziesz np. w Fichtenholz. Ja się uczyłem analizy Zwolińska z Leji ale to było do lat temu
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
@a4karo,
Promień znieżności równy \(\displaystyle{ 1/g}\) wynika z tego iż wedle kryterium d'Alemberta zbieżność istnieje jeśli iloraz wyrazu \(\displaystyle{ \frac{a_{n+1}}{a_n}}\) jest mniejszy od 1. Stad wartosc MAX dla R wynosi \(\displaystyle{ R = 1/g}\). Dobrze rozumuję?
Promień znieżności równy \(\displaystyle{ 1/g}\) wynika z tego iż wedle kryterium d'Alemberta zbieżność istnieje jeśli iloraz wyrazu \(\displaystyle{ \frac{a_{n+1}}{a_n}}\) jest mniejszy od 1. Stad wartosc MAX dla R wynosi \(\displaystyle{ R = 1/g}\). Dobrze rozumuję?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Promień zbieżności szeregu
D'Alembert zastosowany do szeregu potegowego daje warunek
\(\displaystyle{ \lim x\frac{a_{n+1}}{a_n}<1}\)
Stąd warunek że \(\displaystyle{ x<1/\lim \frac{a_{n+1}}{a_n}}\)
\(\displaystyle{ \lim x\frac{a_{n+1}}{a_n}<1}\)
Stąd warunek że \(\displaystyle{ x<1/\lim \frac{a_{n+1}}{a_n}}\)