Zbadaj holomorficzność funkcji

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
carlos101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 gru 2017, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Zbadaj holomorficzność funkcji

Post autor: carlos101 »

Witam. Potrzebuje pomocy w sprawdzeniu holomorficznosci funkcji:
  • \(\displaystyle{ f(z)=\frac{10|z|^2}{i+2}-\overline{\left(\frac{z}{i}\right)}}\)
lub (autor postu rozstrzygnął, że poniższa postać funkcji jest właściwa) SlotaWoj
  • \(\displaystyle{ f(z)=\frac{10|z|^2}{i+2}-\frac{\overline{z}}{i}}\)
Doszedłem do takiej postaci i nie wiem co dalej z tym zrobić: \(\displaystyle{ \frac{10(x^2+y^2)}{i+2} - \frac{x^2-2xiy-y^2}{i}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, o 23:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Zbadaj holomorficzność funkcji

Post autor: Janusz Tracz »

Rozdziali na część rzeczywistą i urojoną a następnie sprawdź czy zachodzą

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnania_Cauchy%E2%80%99ego-Riemanna
.
carlos101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 gru 2017, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Zbadaj holomorficzność funkcji

Post autor: carlos101 »

\(\displaystyle{ f(z)=\frac{10|z|^2}{i+2}-\frac{\overline{z}}{i}}\) , ta jest właściwa; mam właśnie problem z rozdzieleniem na część rzeczywistą i urojoną.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Zbadaj holomorficzność funkcji

Post autor: Zahion »

Mianownik i licznik w pierwszym wyrażeniu pomnóż przez sprzężenie, tj. \(\displaystyle{ i - 2}\) , analogicznie z drugim.
ODPOWIEDZ