Cześć!
Mam udowodnić, że \(\displaystyle{ \mathrm{Log}(z)}\) nie jest różniczkowalny na \(\displaystyle{ D= \left\{ z , \ \Re (z) <0 , \ \Im (z) = 0\right\}}\). Wybrałem dowolne \(\displaystyle{ a<0}\) należące do \(\displaystyle{ \RR}\). Wskazałem dwa ciągi \(\displaystyle{ z_n=a+ \frac{i}{n}}\) oraz \(\displaystyle{ z_n'=a- \frac{i}{n}}\). Oba zbieżne do \(\displaystyle{ a}\). Wówczas \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathrm{Log}(z_n) \neq \lim_{n \to \infty} \mathrm{Log}(z_n')}\) gdyż argument główny w jednym przypadku wynosi \(\displaystyle{ \pi}\), a w drugim \(\displaystyle{ - \pi}\). Stąd wnioskuje, że \(\displaystyle{ \mathrm{Log}}\) nie jest ciągły na \(\displaystyle{ D}\). A to pociąga brak różniczkowalności na \(\displaystyle{ D}\).
Czy wszystko robię poprawnie?
różniczkowalność logarytmu głównego
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
różniczkowalność logarytmu głównego
Poprawnie, ale przydałoby się precyzyjniej. Argument główny czego wynosi \(\displaystyle{ \pi}\)? Korzystasz z jakiegoś wzoru na \(\displaystyle{ \mathrm{Log}}\)?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
różniczkowalność logarytmu głównego
Dasio11, oczywiści. Korzystam ze wzorku \(\displaystyle{ \mathrm{Log}(z)
= \ln|z| + i \mathrm{Arg}(z)}\). Mam wówczas na myśli \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}(z_n)}\) oraz \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}(z_n')}\).
= \ln|z| + i \mathrm{Arg}(z)}\). Mam wówczas na myśli \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}(z_n)}\) oraz \(\displaystyle{ \mathrm{Arg}(z_n')}\).