granica zespolona
-
gienia
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
Jak policzyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1+e^{it}+...+e^{int}}{n}, t \in \mathbb R}\)?
-
gienia
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{ \sum_{n=0}^{ \infty }(e^{it})^n }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n(1-e^{it})}=0}\)
Mogę tak zrobić?
Mogę tak zrobić?
-
Kaf
- Użytkownik

- Posty: 812
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
granica zespolona
Nie, nie możesz. Musisz policzyć sumę wyrazów w liczniku, a tych wyrazów jest skończona ilość.
-
gienia
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ \sum_{k=0}^{ n }(e^{it})^k }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}}\)
I jak teraz tę granicę policzyć?
\(\displaystyle{ |(e^{it})^{n+1}|=1}\) i \(\displaystyle{ |e^{it}|=1}\), coś mi to daje?
I jak teraz tę granicę policzyć?
\(\displaystyle{ |(e^{it})^{n+1}|=1}\) i \(\displaystyle{ |e^{it}|=1}\), coś mi to daje?
-
gienia
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
Czyli będzie \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
i teraz nie wiem do końca jak się liczy granice zespolone, mam wziąć to w wartość bezwzględną?
To wtedy by było \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{|1-(e^{it})^{n+1}|}{|n|}=(1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{0}{n}=0}\)
i teraz nie wiem do końca jak się liczy granice zespolone, mam wziąć to w wartość bezwzględną?
To wtedy by było \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{|1-(e^{it})^{n+1}|}{|n|}=(1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{0}{n}=0}\)
-
Kaf
- Użytkownik

- Posty: 812
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
granica zespolona
Nie, nie, nie! Musisz do tego podejść inaczej (zauważ, że gdyby można było tak nakładać moduł, to granica każdego zbieżnego ciągu liczb zespolonych byłaby liczbą rzeczywistą, co raczej nie ma większego sensu; poza tym źle obliczyłaś moduł licznika). Proponuję zrobić to tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n}-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}=-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
Teraz użyjemy takiego prostego twierdzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = a}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n = \Re a}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n = \Im a}\)
\(\displaystyle{ \Re \frac{(e^{it})^{n}}{n} = \frac{\cos{t(n+1)}}{n}}\) a \(\displaystyle{ \Im \frac{(e^{it})^{n+1}}{n} = \frac{\sin{t(n+1)}}{n}}\). Teraz wykorzystaj to twierdzenie do obliczenia do końca tej granicy.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n}-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}=-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
Teraz użyjemy takiego prostego twierdzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = a}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n = \Re a}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n = \Im a}\)
\(\displaystyle{ \Re \frac{(e^{it})^{n}}{n} = \frac{\cos{t(n+1)}}{n}}\) a \(\displaystyle{ \Im \frac{(e^{it})^{n+1}}{n} = \frac{\sin{t(n+1)}}{n}}\). Teraz wykorzystaj to twierdzenie do obliczenia do końca tej granicy.
-
gienia
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n =\lim_{n \to \infty } \frac{\cos{t(n+1)}}{n}=0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n =\lim_{n \to \infty } \frac{\sin{t(n+1)}}{n}=0}\), czyli \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = 0}\), tak?
-
Kaf
- Użytkownik

- Posty: 812
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
granica zespolona
Tak, co w połączeniu z resztą daje, że \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1+e^{it}+...+e^{int}}{n}=0}\).
EDIT:
Mały błąd się wkradł. Jeśli \(\displaystyle{ t=0}\) to \(\displaystyle{ 1-e^{it}=0}\), więc w tym wypadku musimy granicę policzyć osobno (co nie jest żadny problemem, bo to granica ciągu stałego) otrzymując \(\displaystyle{ 1}\).
EDIT:
Mały błąd się wkradł. Jeśli \(\displaystyle{ t=0}\) to \(\displaystyle{ 1-e^{it}=0}\), więc w tym wypadku musimy granicę policzyć osobno (co nie jest żadny problemem, bo to granica ciągu stałego) otrzymując \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 30 sie 2015, o 11:48 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ \sum_{k=0}^{ n }(e^{it})^k }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}}\)
Ten wzór ma zastosowanie dla \(\displaystyle{ t\neq 2k\pi}\), ale wtedy granicę liczy się trywialnie.
teraz wystarczy oszacować wyrażenie po prawej stronie:
\(\displaystyle{ \left|\frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}\right|= \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}} \right|\left|1-(e^{it})^{n+1}\right|\leq \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|\left(1+|e^{it}|^{n+1}\right)= \frac{2}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|}\)
Ten wzór ma zastosowanie dla \(\displaystyle{ t\neq 2k\pi}\), ale wtedy granicę liczy się trywialnie.
teraz wystarczy oszacować wyrażenie po prawej stronie:
\(\displaystyle{ \left|\frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}\right|= \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}} \right|\left|1-(e^{it})^{n+1}\right|\leq \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|\left(1+|e^{it}|^{n+1}\right)= \frac{2}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|}\)
-
Kaf
- Użytkownik

- Posty: 812
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
granica zespolona
Tak, o ile do mojego dodasz, że przypadek \(\displaystyle{ t=2k\pi}\) trzeba rozważyć osobno, i że wtedy wyjdzie granica równa 1.