granica zespolona
-
gienia
- Użytkownik

- Podziękował: 243 razy
granica zespolona
Jak policzyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1+e^{it}+...+e^{int}}{n}, t \in \mathbb R}\)?
-
gienia
- Użytkownik

granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{ \sum_{n=0}^{ \infty }(e^{it})^n }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n(1-e^{it})}=0}\)
Mogę tak zrobić?
Mogę tak zrobić?
-
Kaf
- Użytkownik

granica zespolona
Nie, nie możesz. Musisz policzyć sumę wyrazów w liczniku, a tych wyrazów jest skończona ilość.
-
gienia
- Użytkownik

granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ \sum_{k=0}^{ n }(e^{it})^k }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}}\)
I jak teraz tę granicę policzyć?
\(\displaystyle{ |(e^{it})^{n+1}|=1}\) i \(\displaystyle{ |e^{it}|=1}\), coś mi to daje?
I jak teraz tę granicę policzyć?
\(\displaystyle{ |(e^{it})^{n+1}|=1}\) i \(\displaystyle{ |e^{it}|=1}\), coś mi to daje?
-
gienia
- Użytkownik

granica zespolona
Czyli będzie \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
i teraz nie wiem do końca jak się liczy granice zespolone, mam wziąć to w wartość bezwzględną?
To wtedy by było \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{|1-(e^{it})^{n+1}|}{|n|}=(1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{0}{n}=0}\)
i teraz nie wiem do końca jak się liczy granice zespolone, mam wziąć to w wartość bezwzględną?
To wtedy by było \(\displaystyle{ (1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{|1-(e^{it})^{n+1}|}{|n|}=(1-e^{it})\lim_{n \to \infty } \frac{0}{n}=0}\)
-
Kaf
- Użytkownik

granica zespolona
Nie, nie, nie! Musisz do tego podejść inaczej (zauważ, że gdyby można było tak nakładać moduł, to granica każdego zbieżnego ciągu liczb zespolonych byłaby liczbą rzeczywistą, co raczej nie ma większego sensu; poza tym źle obliczyłaś moduł licznika). Proponuję zrobić to tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n}-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}=-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
Teraz użyjemy takiego prostego twierdzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = a}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n = \Re a}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n = \Im a}\)
\(\displaystyle{ \Re \frac{(e^{it})^{n}}{n} = \frac{\cos{t(n+1)}}{n}}\) a \(\displaystyle{ \Im \frac{(e^{it})^{n+1}}{n} = \frac{\sin{t(n+1)}}{n}}\). Teraz wykorzystaj to twierdzenie do obliczenia do końca tej granicy.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1}{n}-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}=-\lim_{n \to \infty } \frac{(e^{it})^{n+1}}{n}}\)
Teraz użyjemy takiego prostego twierdzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = a}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n = \Re a}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n = \Im a}\)
\(\displaystyle{ \Re \frac{(e^{it})^{n}}{n} = \frac{\cos{t(n+1)}}{n}}\) a \(\displaystyle{ \Im \frac{(e^{it})^{n+1}}{n} = \frac{\sin{t(n+1)}}{n}}\). Teraz wykorzystaj to twierdzenie do obliczenia do końca tej granicy.
-
gienia
- Użytkownik

granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Re a_n =\lim_{n \to \infty } \frac{\cos{t(n+1)}}{n}=0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \Im a_n =\lim_{n \to \infty } \frac{\sin{t(n+1)}}{n}=0}\), czyli \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} a_n = 0}\), tak?
-
Kaf
- Użytkownik

granica zespolona
Tak, co w połączeniu z resztą daje, że \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1+e^{it}+...+e^{int}}{n}=0}\).
EDIT:
Mały błąd się wkradł. Jeśli \(\displaystyle{ t=0}\) to \(\displaystyle{ 1-e^{it}=0}\), więc w tym wypadku musimy granicę policzyć osobno (co nie jest żadny problemem, bo to granica ciągu stałego) otrzymując \(\displaystyle{ 1}\).
EDIT:
Mały błąd się wkradł. Jeśli \(\displaystyle{ t=0}\) to \(\displaystyle{ 1-e^{it}=0}\), więc w tym wypadku musimy granicę policzyć osobno (co nie jest żadny problemem, bo to granica ciągu stałego) otrzymując \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 30 sie 2015, o 11:48 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
granica zespolona
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ \sum_{k=0}^{ n }(e^{it})^k }{n}=\lim_{n \to \infty } \frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}}\)
Ten wzór ma zastosowanie dla \(\displaystyle{ t\neq 2k\pi}\), ale wtedy granicę liczy się trywialnie.
teraz wystarczy oszacować wyrażenie po prawej stronie:
\(\displaystyle{ \left|\frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}\right|= \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}} \right|\left|1-(e^{it})^{n+1}\right|\leq \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|\left(1+|e^{it}|^{n+1}\right)= \frac{2}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|}\)
Ten wzór ma zastosowanie dla \(\displaystyle{ t\neq 2k\pi}\), ale wtedy granicę liczy się trywialnie.
teraz wystarczy oszacować wyrażenie po prawej stronie:
\(\displaystyle{ \left|\frac{1-(e^{it})^{n+1}}{1-e^{it}} \frac{1}{n}\right|= \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}} \right|\left|1-(e^{it})^{n+1}\right|\leq \frac{1}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|\left(1+|e^{it}|^{n+1}\right)= \frac{2}{n}\cdot \left|\frac{1}{1-e^{it}}\right|}\)
-
Kaf
- Użytkownik

granica zespolona
Tak, o ile do mojego dodasz, że przypadek \(\displaystyle{ t=2k\pi}\) trzeba rozważyć osobno, i że wtedy wyjdzie granica równa 1.