Należy znaleźć funkcję holomorficzną, gdy dana jest jej część rzeczywista
\(\displaystyle{ u(x,y) = y^2 - e^{-y} sinx -1}\)
jeśli funkcja jest holomorficzna to pochodne cząstkowe spełniają warunki Cauchy-Riemanna
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ \partial u}{ \partial x} = \frac{ \partial v}{ \partial y} \\ \frac{ \partial u}{ \partial y} = \frac {- \partial v}{ \partial x} \end{cases}}\)
robię obliczenia
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial x}(y^2 - e^{-y} sinx -1) = -e^{-y}cosx}\)
\(\displaystyle{ v(x,y)= \int (-e^{-y}cosx)dy = e^{-y}cosx + c(x)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial y}(y^2 -e^{-y}sinx -1) = e^{-y}sinx + 2y}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial v}{ \partial x}(e^{-y}cosx + c(x)) = -e^{-y}sinx + c'(y)}\)
wychodzi mi na to, że nie zostały spełnione warunki. Czy moje obliczenia są poprawne?
funkcja holomorficzna
-
dlawolfram1
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --------
- Podziękował: 2 razy
funkcja holomorficzna
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 08:56 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Czy Ty, drogi Autorze, poważnie uważasz powyższe zadanie za zadanie z liczb zespolonych?
Powód: Czy Ty, drogi Autorze, poważnie uważasz powyższe zadanie za zadanie z liczb zespolonych?
-
macik1423
- Użytkownik

- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
funkcja holomorficzna
Trzeba teraz przyrównać \(\displaystyle{ \frac{ \partial u}{ \partial y} = \frac {- \partial v}{ \partial x} }\), czyli
\(\displaystyle{ e^{-y} \sin x + 2y=-(-e^{-y} \sin x + c'(y))}\)
\(\displaystyle{ e^{-y} \sin x + 2y=e^{-y} \sin x - c'(y)}\)
\(\displaystyle{ 2y=-c'(y)}\)
i wyznaczyć \(\displaystyle{ c(y)}\).
\(\displaystyle{ e^{-y} \sin x + 2y=-(-e^{-y} \sin x + c'(y))}\)
\(\displaystyle{ e^{-y} \sin x + 2y=e^{-y} \sin x - c'(y)}\)
\(\displaystyle{ 2y=-c'(y)}\)
i wyznaczyć \(\displaystyle{ c(y)}\).