Dostałem do rozwiązania 4 zadania z zakresu funkcji holomorficznych i równania C-R. Z trzema poradziłem zostało mi do zrobienia, to które prezentuję poniżej. Nie wiem jak się za to zabrać.
Niech:
\(\displaystyle{ u(x,y) = x^{2} - y^{2}}\)
Czy funkcja u jest częścią rzeczywistą funkcji holomorficznej? Jeśli tak, to znaleźć tę funkcję. Narysować po (po cztery - np. dla 1, -1, 2, -2) poziomice części rzeczywistej i części urojonej tej funkcji.
Bardzo proszę o pomoc. Dzięki z góry!!
Poszukiwanie części rzeczywistej funkcji holomorficznej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 wrz 2006, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jedlicze
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 wrz 2006, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jedlicze
- Podziękował: 2 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Poszukiwanie części rzeczywistej funkcji holomorficznej
Najłatwiej zgadnąć, że
\(\displaystyle{ x^2 - y^2 = \Re ( x^2 - y^2 + 2 x y \mathrm i ) = \Re z^2.}\)
W sytuacji, kiedy zgadnąć jest trudno, szuka się tak:
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ u(x, y)}\) ma być częścią rzeczywistą pewnej funkcji holomorficznej \(\displaystyle{ f(x, y) = u(x, y) + \mathrm i v(x, y),}\) to muszą zachodzić równania Cauchy'ego-Riemanna:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u_x = v_y \\ u_y = - v_x \end{cases}.}\)
Stąd otrzymujemy układ równań na \(\displaystyle{ v}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} v_y(x, y) = 2x \\ v_x(x, y) = 2y \end{cases}.}\)
Z pierwszego równania wynika, że
\(\displaystyle{ v(x, y) - v(x, 0) = \int \limits_0^y v_y(x, t) \, \dd t = \int \limits_0^y 2x \, \dd t = 2xy}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in \RR,}\)
czyli
\(\displaystyle{ v(x, y) = 2xy + \varphi(x),}\) gdzie \(\displaystyle{ \varphi(x) = v(x, 0).}\)
Z drugiego równania otrzymujemy
\(\displaystyle{ 2y + \varphi'(x) = \frac{\partial}{\partial x} (2xy + \varphi(x)) = v_x(x, y) = 2y,}\)
zatem \(\displaystyle{ \varphi'(x) = 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in \RR.}\) Stąd \(\displaystyle{ \varphi}\) jest stała, czyli
\(\displaystyle{ v(x, y) = 2xy + c.}\)
I w istocie, dla dowolnej stałej \(\displaystyle{ c \in \RR}\) funkcja
\(\displaystyle{ f(x, y) = x^2 - y^2 + \mathrm i (2xy+c) = z^2 + \mathrm i c}\)
jest funkcją holomorficzną o części rzeczywistej równej \(\displaystyle{ x^2 - y^2.}\)
\(\displaystyle{ x^2 - y^2 = \Re ( x^2 - y^2 + 2 x y \mathrm i ) = \Re z^2.}\)
W sytuacji, kiedy zgadnąć jest trudno, szuka się tak:
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ u(x, y)}\) ma być częścią rzeczywistą pewnej funkcji holomorficznej \(\displaystyle{ f(x, y) = u(x, y) + \mathrm i v(x, y),}\) to muszą zachodzić równania Cauchy'ego-Riemanna:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u_x = v_y \\ u_y = - v_x \end{cases}.}\)
Stąd otrzymujemy układ równań na \(\displaystyle{ v}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} v_y(x, y) = 2x \\ v_x(x, y) = 2y \end{cases}.}\)
Z pierwszego równania wynika, że
\(\displaystyle{ v(x, y) - v(x, 0) = \int \limits_0^y v_y(x, t) \, \dd t = \int \limits_0^y 2x \, \dd t = 2xy}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in \RR,}\)
czyli
\(\displaystyle{ v(x, y) = 2xy + \varphi(x),}\) gdzie \(\displaystyle{ \varphi(x) = v(x, 0).}\)
Z drugiego równania otrzymujemy
\(\displaystyle{ 2y + \varphi'(x) = \frac{\partial}{\partial x} (2xy + \varphi(x)) = v_x(x, y) = 2y,}\)
zatem \(\displaystyle{ \varphi'(x) = 0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in \RR.}\) Stąd \(\displaystyle{ \varphi}\) jest stała, czyli
\(\displaystyle{ v(x, y) = 2xy + c.}\)
I w istocie, dla dowolnej stałej \(\displaystyle{ c \in \RR}\) funkcja
\(\displaystyle{ f(x, y) = x^2 - y^2 + \mathrm i (2xy+c) = z^2 + \mathrm i c}\)
jest funkcją holomorficzną o części rzeczywistej równej \(\displaystyle{ x^2 - y^2.}\)