Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
Awatar użytkownika
Insol3nt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Insol3nt »

Dobry wieczór.

Za zadanie mam określić obszar holomorficzności funkcji zespolonej zadanej wzorem: \(\displaystyle{ f(z)= \tg 2 z}\)
Obliczyć residua w biegunach tej funkcji.

Z czego tutaj skorzystać?
Bo co do residuów to wydaje mi się, że trzeba zapisać:
\(\displaystyle{ \tg 2 z= \frac{ \sin 2 z}{ \cos 2 z}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2 z=0 \Leftrightarrow z= \frac{\pi}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 01:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Chromosom »

Zgadza się. Oblicz residuum zatem
Awatar użytkownika
Insol3nt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Insol3nt »

\(\displaystyle{ \mathrm{res} f = \lim_{ z\to \frac{\pi}{4} }\left[\cos \left(2z\right) \cdot \frac{\sin \left(2z\right)}{\cos \left(2z\right)}\right]= \lim_{ z\to \frac{\pi}{4}} \sin \left(2z\right)= \sin \left(2 \cdot \frac{\pi}{4}\right)=1}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 02:13 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Chromosom »

Nie. Zastosuj poprawnie wzór
Awatar użytkownika
Insol3nt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Insol3nt »

Już chyba nie myślę...

Możesz mi ten moment podpowiedzieć: \(\displaystyle{ [z-z_0]}\)
miodzio1988

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z _{0}}\) czym jest?
Piotr Pstragowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 8 sie 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Piotr Pstragowski »

Insol3nt pisze:\(\displaystyle{ \tg 2 z= \frac{ \sin 2 z}{ \cos 2 z}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2 z=0 \Leftrightarrow z= \frac{\pi}{4}}\)
Druga rownowaznosc nie jest poprawna. Przypominam, ze funkcje trygonometryczne sa okresowe.
Awatar użytkownika
Insol3nt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: Insol3nt »

miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ z _{0}}\) czym jest?
zapewne: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} + \frac{k\pi}{2}}\)
miodzio1988

Obszar holomorficzności funkcji zespolonej.

Post autor: miodzio1988 »

No to tak też do woru wstaw
ODPOWIEDZ