Zbieżność szeregu kryterium d'Alamberta

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Zbieżność szeregu kryterium d'Alamberta

Post autor: hutsalo »

Zastanawiam się nad zbadaniem zbieżności szeregu następującego szeregu za pomocą kryterium d'Alamberta:
\(\displaystyle{
\sum_{n=1}^{\infty} aq^{n-1}
}\)

gdzie \(\displaystyle{ a, q \in \RR}\) i mam taki zapis i chciałbym się dowiedzieć co on dokładnie oznacza i jak to wyliczyć:
\(\displaystyle{
\sum_{n=1}^{\infty} aq^{n-1} = \color{red}aq^{0} + aq^{1} + aq^{2} + aq^{3} + .... = a\left( q^{0} + q^{1} + q^{2} + q^{3}\right)
}\)

chodzi mi o to co jest zaznaczone na czerwono. Jak to wyliczyć i co to dokładnie jest?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2022, o 12:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu kryterium d'Alamberta

Post autor: a4karo »

Polecam tematy: ciąg geometryczny i szereg geometryczny.
W ostatnim nawiasie powinno być jeszcze parę kropek, żeby równość byłą prawdziwa (no chyba że `q=0`)
ODPOWIEDZ