Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: hutsalo »

Mam kolejny przykład ze zbieżności szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

\(\displaystyle{

\sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right)

}\)


Zapisałem coś takiego tylko nie wiem czy dobrze. To są oczywiście początkowe obliczenia:

\(\displaystyle{

\sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( -1\right) \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot 3^{ \frac{1}{n} } - 1

}\)


Czy na razie dobrze robie? Czy w tym wypadku mój ciąg \(\displaystyle{ a_{n} = 3^{ \frac{1}{n} } - 1 }\) wynosi właśnie tyle?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2022, o 18:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczono w złym dziale.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: Janusz Tracz »

hutsalo pisze: 20 mar 2022, o 18:24
To są oczywiście początkowe obliczenia:

\(\displaystyle{

\sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( -1\right) \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot 3^{ \frac{1}{n} } - 1

}\)


Czy na razie dobrze robie?
Nie jest to dobrze. Te równości nie mają sensu. Mimo wszystko stosując zasadę życzliwej interpretacji zapytam czy wiesz co w tym zadaniu w ogóle trzeba sprawdzić i czy znasz kryterium Leibniza? Dodam też, że to zadanie można praktycznie rozwiązać bez pisania jakichkolwiek znaczków matematycznych. Zapewniam, że istnieje poprawne rozwiązanie zapisywalne prozą. Nie popadając jednak w skrajności postaraj się ograniczyć ilość znaczków matematycznych do niezbędnego minimum.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: hutsalo »


To są oczywiście początkowe obliczenia:

\(\displaystyle{

\sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( -1\right) \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot 3^{ \frac{1}{n} } - 1

}\)


Czy na razie dobrze robie?
Nie jest to dobrze.
Jakbyś mógł wskazać co jest źle to by było prościej?
\(\displaystyle{
\sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right)
}\)

to \(\displaystyle{ \left( -1\right) ^{n+1}}\) przekształcam tak \(\displaystyle{ \left( -1\right) ^{n+1} = \left( -1\right) \cdot \left( -1\right) ^{n} = \left( -1\right) ^{n} }\). I to część jest źle? Jeśli uważasz że to jest źle to co powiesz na taki przykład \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{ \left( -1\right) ^{n+1} }{n} = \frac{\left( -1\right) ^{n} \cdot \left( -1\right) }{n} = \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( - \frac{1}{n} \right) }\). Czy to według ciebie też jest źle? Kryterium Leibniza mówi mówi, że jeśli ciąg \(\displaystyle{ a_{n} }\) jest malęjący, dodatni(nieujemny) i granica tego ciągu wynosi 0 \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} = 0 }\) to szereg naprzemienny \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1\right) ^{n} a_{n} }\) jest zbieżny
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: Janusz Tracz »

Jakbyś mógł wskazać co jest źle to by było prościej?
To ja może powiem co jest dobrze. Tylko równość
\(\displaystyle{ (-1)^{n+1}=(-1) \cdot (-1)^n}\)
jest dobrze. Reszta równości jest źle. Pozwól, że nie będę tłumaczyć dlaczego reszta jest źle. Wydaje mi się, że osobie przystępującej do badania zbieżności szeregu nie trzeba tłumaczyć dlaczego napisy \(\displaystyle{ \left( -1\right) \cdot \left( -1\right) ^{n} = \left( -1\right) ^{n}}\) czy \(\displaystyle{ \left( -1\right) ^{n} \cdot \left( \sqrt[n]{3} - 1 \right) = \left( -1\right) ^{n} \cdot 3^{ \frac{1}{n} } - 1 }\) to bzdura. Jeśli jednak nie wiesz dlaczego równości te nie zachodzą to polecam poczytać książkę z arytmetyki (i wedle uznania suplementować ją dyskusją na forum ale nie w wątku o zbieżności szeregów).

PS Widzę, że lekko zmieniłeś treść postu. Nie szkodzi moja odpowiedź pozostaje niezmienna.
Czy to według ciebie też jest źle?
Tak.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: hutsalo »

Zatem czy mogę liczyć na pomoc? Niestety asem nie jestem i potrzebna mi w tej kwestii pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: a4karo »

Już w poprzednim wątku dostałęś radę: zamiast szamotać się ze znaczkami, których znaczenia nie rozumiesz, zacznij od poznania tematu. Do tego powinieneś wrócić do szkoły średniej (a może i do podstawowej.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego za pomocą kryterium Leibniza

Post autor: arek1357 »

Tylko podpowiem, że masz tam szereg naprzemienny, poczytaj o kryterium zbieżności takiego szeregu i na tej podstawie wyciąg wniosek...
ODPOWIEDZ