Badanie zbieżności szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
pd410888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 cze 2019, o 09:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Badanie zbieżności szeregu

Post autor: pd410888 »

Potrzebuje pomocy / wskazówki jak zbadać zbieżność poniższego szeregu (o wyrazach dodatnich):

\(\displaystyle{ \sum^{ \infty }_{n=1} \frac{a_1 + a_2 + ...+ a_n}{ n}. }\)

Jakieś porady? Proszę.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2022, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Poprawa wiadomości: zbieżność.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Badanie zbieżności szeregu

Post autor: a4karo »

Jak nic więcej nie wiesz o ciągu `a` to nic się nie da powiedzieć
ODPOWIEDZ