Szereg warunkowo zbieżny czy bezwzględnie zbieżny

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Tyran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 sty 2022, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 7 razy

Szereg warunkowo zbieżny czy bezwzględnie zbieżny

Post autor: Tyran »

Witam! Czy owy szereg jest zbieżny bezwzględnie czy zbieżny warunkowo:
\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{(-1)^n}{ \sqrt[3]{n^3+2} } }\)
Wiem kiedy szereg jest bezwzględny i warunkowy, bardziej chodzi mi o rozwiązanie tego szeregu, bo z tym mam problem, dzięki.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Szereg warunkowo zbieżny czy bezwzględnie zbieżny

Post autor: a4karo »

Zastosuj kryterium porównawcze żeby pokazać brak zbieżności bezwzględnej.
Kryterium Leibniza da zbieżność warunkową
ODPOWIEDZ