suma szeregu z potęgą

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

suma szeregu z potęgą

Post autor: rObO87 »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} }\)

Na pewno szereg jest zbieżny, bo dąży do 0. Pytanie tylko jak wyznaczyć sumę. Ani to ciąg geometryczny, ani arytmetyczny.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: Jan Kraszewski »

rObO87 pisze: 17 cze 2021, o 11:12Na pewno szereg jest zbieżny, bo dąży do 0.
CO dąży do zera?

JK
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: rObO87 »

Mianownik szybciej narasta, niż licznik. Więc cały ułamek będzie coraz mniejszy.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: Dasio11 »

Abstrahując od tego, że to niepoprawny argument za zbieżnością szeregu, jego sumę można wyznaczyć metodą zaburzania sum.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: Jan Kraszewski »

rObO87 pisze: 17 cze 2021, o 12:34 Mianownik szybciej narasta, niż licznik. Więc cały ułamek będzie coraz mniejszy.
W szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n} }\) też mianownik narasta szybciej niż licznik, a zbieżny nie jest... Mylisz warunek konieczny zbieżności szerego z warunkiem dostatecznym.

JK
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: rObO87 »

Dasio11 pisze: 17 cze 2021, o 12:57 Abstrahując od tego, że to niepoprawny argument za zbieżnością szeregu,
No to popatrzmy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = \frac{1}{5} +\frac{2}{25} + \frac{3}{125} + ... = 0.2 + 0.08 + 0.024 + ...}\)
Widać, że kolejne wyrazy są coraz mniejsze?
Dasio11 pisze: 17 cze 2021, o 12:57 jego sumę można wyznaczyć metodą zaburzania sum.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = \frac{1}{5} + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{5^{n+1}} = \frac{1}{5} + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n+1}}+\frac{1}{5^{n+1}}}\)

Dodano po 42 sekundach:
Jan Kraszewski pisze: 17 cze 2021, o 14:18
rObO87 pisze: 17 cze 2021, o 12:34 Mianownik szybciej narasta, niż licznik. Więc cały ułamek będzie coraz mniejszy.
W szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n} }\) też mianownik narasta szybciej niż licznik, a zbieżny nie jest... Mylisz warunek konieczny zbieżności szerego z warunkiem dostatecznym.

JK
Racja. Czuję to.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: Dasio11 »

rObO87 pisze: 17 cze 2021, o 14:20\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = \frac{1}{5} + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{5^{n+1}} = \frac{1}{5} + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n+1}}+\frac{1}{5^{n+1}}}\)
Tak, o to chodzi.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

Re: suma szeregu z potęgą

Post autor: rObO87 »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = \frac{1}{5} + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n+1}}+\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{5^{n+1}}}\)

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = \frac{1}{5} + \frac{1}{5} \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}}+ \frac{1}{5} \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{5^{n}}}\)

\(\displaystyle{ 5 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = 1 + \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}}+ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{5^{n}}}\)

\(\displaystyle{ 4 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = 1 + \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{5^{n}}}\)

Mamy ciąg geometryczny z prawej:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{5^{n}}}\)

\(\displaystyle{ q = \frac{1}{5} }\)

\(\displaystyle{ a_{1} = \frac{1}{5} }\)

\(\displaystyle{ S_{n} = \frac{a_{1}}{1-q} = \frac{ \frac{1}{5} }{1- \frac{1}{5} }= \frac{1}{4} }\)

Wracamy...

\(\displaystyle{ 4 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{5^{n}} = 1 + \frac{1}{4} = \frac{5}{16} }\)

A tyle wynosi poprawna odpowiedź 8-)
ODPOWIEDZ