Kryterium porównawcze

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 500 razy
Pomógł: 5 razy

Kryterium porównawcze

Post autor: 41421356 »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{\sin\left(\frac{2}{n}\right)}{n}}\)

Jak oszacować zbieżność tego szeregu z góry?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Kryterium porównawcze

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ \sin{\left(\frac{2}{n}\right)} \le \frac{2}{n}}\).
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 500 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Kryterium porównawcze

Post autor: 41421356 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ