Jak to udowodnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 24 kwie 2021, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Jak to udowodnić?
Cześć, na wstępie powiem, że jest to tylko część zadanie, a mianowicie: wiem, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \rightarrow 1 }\). A jak mam pokazać, udowadniając po krótce, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n^3} }\), też zbiega do 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Jak to udowodnić?
Może zapisz sobie w taki sposób
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n^3} = \sqrt[n]{n}\cdot \sqrt[n]{n}\cdot \sqrt[n]{n}}\)
i skorzystaj z własności o iloczynie granic.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n^3} = \sqrt[n]{n}\cdot \sqrt[n]{n}\cdot \sqrt[n]{n}}\)
i skorzystaj z własności o iloczynie granic.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 24 kwie 2021, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy