Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Maro0192 »

Witam czy dobrze rozpisałem funkcję w szereg Maclaurina?

\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{2x}{3-2x}=\frac{2x}{3}\cdot \frac{1}{1-\left(-\frac{2x}{3}\right)}=\frac{2x}{3}\cdot \sum _{n=0}^{\infty }\:\left(-\frac{2x}{3}\right)^n=\frac{2x}{3}\cdot \sum _{n=0}^{\infty }\:\frac{\left(-1\right)^n\cdot 2^n\cdot x^n}{3^n}=\sum _{n=0}^{\infty }\:\frac{\left(-1\right)^n\cdot 2^{n+1}\cdot x^{n+1}}{3^{n+1}}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4106
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1410 razy

Re: Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Janusz Tracz »

Idea dobra ale rachunki słabe.
Maro0192 pisze: 18 kwie 2021, o 18:51 \(\displaystyle{ \frac{2x}{3-2x}=\frac{2x}{3}\cdot \frac{1}{1-\left(-\frac{2x}{3}\right)}}\)
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Maro0192 »

\(\displaystyle{ \frac{2x}{3-2x}=\frac{2x}{3}\cdot \frac{1}{1+\left(-\frac{2x}{3}\right)}}\)

Czy gdybym tu zmienił znak była by reszta poprawnie?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4106
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1410 razy

Re: Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Janusz Tracz »

Nie tu powinieneś zmieść znak.
Maro0192
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2021, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Maro0192 »

To nie mam pomysłu jak to poprawnie zrobić.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4106
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1410 razy

Re: Rozpisanie funkcji w szereg Maclaurina

Post autor: Janusz Tracz »

No, a gdzie potrzebujesz tego minusa? Tu
\(\displaystyle{ \frac{2x}{3-2x}=\frac{2x}{3}\cdot \frac{1}{1-\left(+\frac{2x}{3}\right)}}\)
nie tu
\(\displaystyle{ \frac{2x}{3-2x}=\frac{2x}{3}\cdot \frac{1}{1+\left(-\frac{2x}{3}\right)}}\)
ODPOWIEDZ