Zbieżność szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: kt26420 »

Zbadać zbieżność szeregu :
$$ \sum_{1}^{ \infty } \frac{n^2-100n}{n^4+1000n^3} $$
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak to robić(
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: Jan Kraszewski »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ \frac{n^2-100n}{n^4+1000n^3}\le\frac{n^2}{n^4}=\frac{1}{n^2}}\)

JK
ODPOWIEDZ