Zbieżność i suma szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 18 mar 2019, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Zbieżność i suma szeregu
Wykazać zbieżność szeregu oraz obliczyć jego sumę: \(\displaystyle{ \sum_{k=2}^\infty}\frac{1}{k\cdot \ln^{2}k}\)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2021, o 20:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbieżność i suma szeregu
Z kryterium całkowego mamy:
zatem szereg jest zbieżny. A ile wynosi jego suma to nie wiem. Serio pytają o dokładną sumę?
\(\displaystyle{ \int_{2}^{ \infty } \frac{ \dd x }{x\ln ^2 x}= \int_{\ln 2}^{ \infty } \frac{ \dd \xi}{\xi^2}= \left[ \frac{-1}{\xi}\right] \Bigg|_{\ln 2}^{ \infty } < \infty }\)
zatem szereg jest zbieżny. A ile wynosi jego suma to nie wiem. Serio pytają o dokładną sumę?