Wzór Mac Laurina

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Adam99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 lis 2020, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Wzór Mac Laurina

Post autor: Adam99 »

Rozwinąć w szereg MacLaurina funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin(x ^{2})}\).
Czy to będzie funkcja stale równa \(\displaystyle{ 0}\)?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2021, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wzór Mac Laurina

Post autor: Premislav »

Bynajmniej.
W znanym rozwinięciu
\(\displaystyle{ \sin t=\sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}t^{2n+1}}\)
podstaw \(\displaystyle{ t:=x^2}\).
Adam99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 lis 2020, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23

Re: Wzór Mac Laurina

Post autor: Adam99 »

Chyba nie bardzo rozumiem. Jeśli pod x podstawię 0, to nadal każdy wyraz będzie się zerował.

Może mógłbyś to jakoś rozpisać?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Wzór Mac Laurina

Post autor: Bran »

No to dla \(\displaystyle{ x = 0}\) funkcja będzie się zerować, ale czy będzie ona stale równa zero?
ODPOWIEDZ