Dzień dobry, witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu
736.* Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x- x^{3}+ x^{5}-...=m+m ^{2}+m ^{3}+... }\) ma rozwiązania, jeżeli wyrażenia po obu stronach równania są szeregami geometrycznymi zbieżnymi.
W dużym skrócie:
\(\displaystyle{ mx ^{2}+(m-1)x+m=0 }\)
\(\displaystyle{ DELTA \ge 0}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ m \in (-1; \frac{1}{3}] }\), uwzględniając założenie \(\displaystyle{ m \in (-1;1)}\).
Moje pytanie, jak tu uwzględnić założenie \(\displaystyle{ x \in (-1;1)}\), tak aby wyszedł poprawny wynik \(\displaystyle{ m \in (-1; \frac{1}{3}) }\).
PS. Z pochodnych wszystko ładnie wychodzi, ale, jak ugryźć temat bez nich. Jeżeli policzymy f(x)=\(\displaystyle{ mx ^{2}+(m-1)x+m}\) dla f(-1) i f(1), to wówczas wyjdzie \(\displaystyle{ f(-1)=-1 i f(1)=\frac{1}{3} }\) i można wykluczyć 1/3, ale dzieje się tak tylko dlatego, że w tej funkcji ekstrema pokrywają się z najmniejszą i największą wartością funkcji, ale co jeśli tak nie będzie?
Z góry dziękuję za pomoc
Kiełbasa 2018 Zadanie 736* Zagadka dla ambitnych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 31 gru 2020, o 01:53
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 1
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Kiełbasa 2018 Zadanie 736* Zagadka dla ambitnych
Wygodniej jest raczej popatrzeć na to ogólniej, a nie jak na równanie kwadratowe. Do policzenia jest obraz funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x-x^3+x^5...}\) która określona jest na \(\displaystyle{ x\in\left( -1,1\right) }\) gdzie równoważnie można zapisać, że \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x}{x^2+1}}\) dla \(\displaystyle{ x\in\left( -1,1\right)}\). Teraz zauważamy, że:
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zbiór (obraz) \(\displaystyle{ f\left[ \left( -1,1\right) \right]=\left( - \frac{1}{2} ,\frac{1}{2}\right) }\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zatem dla \(\displaystyle{ \xi\in \left( - \frac{1}{2} ,\frac{1}{2}\right)}\) będzie istniał taki \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ f(x)=\xi}\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) A prawa strona to \(\displaystyle{ \frac{m}{1+m} }\) dla \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zatem pytanie gdzie \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}<\frac{m}{1+m}< \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Warto jednak zacząć od \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}<\frac{m}{1+m}< \frac{1}{2} }\) bo okazuje się to równoważne z \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}<m<1}\). Więc warunek \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\) nie miał tu nic do przycięcia.
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zbiór (obraz) \(\displaystyle{ f\left[ \left( -1,1\right) \right]=\left( - \frac{1}{2} ,\frac{1}{2}\right) }\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zatem dla \(\displaystyle{ \xi\in \left( - \frac{1}{2} ,\frac{1}{2}\right)}\) będzie istniał taki \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ f(x)=\xi}\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) A prawa strona to \(\displaystyle{ \frac{m}{1+m} }\) dla \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\).
\(\displaystyle{ \bullet}\) Zatem pytanie gdzie \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}<\frac{m}{1+m}< \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Warto jednak zacząć od \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}<\frac{m}{1+m}< \frac{1}{2} }\) bo okazuje się to równoważne z \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}<m<1}\). Więc warunek \(\displaystyle{ m\in \left( -1,1\right) }\) nie miał tu nic do przycięcia.