Oblicz sumę szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Oblicz sumę szeregu
Hej,
Mam problem z obliczeniem sumy z takiego szeregu. Nie wiem jak to zrobić, żeby doprowadzić do takiej skracalnej postaci. Pomoże ktoś?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \ln \frac{n(n+2)}{(n+1) ^{2} } }\)
Mam problem z obliczeniem sumy z takiego szeregu. Nie wiem jak to zrobić, żeby doprowadzić do takiej skracalnej postaci. Pomoże ktoś?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \ln \frac{n(n+2)}{(n+1) ^{2} } }\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2020, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Doprowadziłem jakoś do tej postaci \(\displaystyle{ \ln n(n+2)+\ln \frac{1}{(n+1) ^{2} } }\) Nie wiem czy dobrze i nie wiem jak doprowadzić to do takiej postaci by wyznaczyć sumę.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2020, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \ln \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}=\ln \frac{n}{n+1}+\ln\frac{n+2}{n+1}=\ln\frac{n}{n+1}-\ln \frac{n+1}{n+2}}\)
Jak dodasz tak kilka wyrazów, to zauważysz zapewne, że dużo rzeczy się poskraca.
\(\displaystyle{ \ln \frac{n(n+2)}{(n+1)^{2}}=\ln \frac{n}{n+1}+\ln\frac{n+2}{n+1}=\ln\frac{n}{n+1}-\ln \frac{n+1}{n+2}}\)
Jak dodasz tak kilka wyrazów, to zauważysz zapewne, że dużo rzeczy się poskraca.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 gru 2020, o 14:34
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 29 razy
Re: Oblicz sumę szeregu
Nie byłem pewien no wiem że log 1=0 ale nie wiem jak jest w przypadku ln 1. Zapytałem tak na szybko, kolejnym razem postaram się sam to gdzieś sprawdzić. Sorki
Dodano po 7 minutach 13 sekundach:
Dodano po 7 minutach 13 sekundach:
Twoje rozwiązanie jest bardzo ciekawe. Mam pytanie z jakiej własności skorzystałeś przy tym drugim przejściu, że zamieniłeś licznik z mianownikiem i zrobił się minus?